Farmaceutski tehničari obilježili Svjetski dan farmaceuta

52
Izvor fotografije: www.facebook.com/poljmedskolabrcko

Učenici i profesori farmaceutskog smijera Poljoprivredne i medicinske škole obilježili su na Trgu mladih Svjetski dan farmaceuta.

Ni loše vrijeme nije ih spriječilo u namjeri da obilježe svoj dan, razgovaraju sa sugrađanima, poklone im farmaceutske preparate koje su sami izradili u kabinetu farmacije, kao i uzorke apotekarskih proizvoda, šumeće tablete rastvorene u čaši vode, a onima zainteresovanima i da izmjere glukozu u krvi i visinu krvnog pritiska.

Izvor fotografije: www.facebook.com/poljmedskolabrcko

Za posjetioce štanda u centru grada imali su pregršt savjeta, prezentacije i kratke edukacije, uz podjelu ceduljica sa motivacionim porukama.

Izvor fotografije: www.facebook.com/poljmedskolabrcko

“Odziv i reakcije građana su bili iznad očekivanja, praćeni brojnim pohvalama učenika i cjelokupnog projekta, čiji je rukovodilac profesorica Emina Gobeljić Behlulović, mr. ph.”, kažu u ovoj školi.

Na ovaj način, budući farmaceuti i njihovi profesori htjeli su i da skrenu pažnju javnosti na to da su oni, farmaceuti, kao zdravstveni radnici, nedovoljno iskorišteni u brizi za javno zdravlje, te da mogu imati daleko veću ulogu u brizi za dijabetičare, astmatičare i druge hronične bolesnike, zatim kroz uvođenje mogućnosti vakcinisanja u apotekama i na druge načine.

Izvor fotografije: www.facebook.com/poljmedskolabrcko

Svjetski dan farmaceuta, 25. septembar, obilježava se od 2009. godine, kada ga je, na Svjetskom kongresu farmacije, proglasila Međunarodna farmaceutska federacija.

Svim farmaceutima i farmaceutskim tehničarima čestitamo Svjetski dan farmaceuta!

IZVORwww.brckodanas.com; www.facebook.com/poljmedskolabrcko;
Prethodni postU subotu nam stiže jesen
Sledeći postEfikasni savjeti za brži metabolizam