Fiktivnim firmama izbjegava se plaćanje poreza

63

Prošle godine na području Brčkog otkriveno je na desetine fiktivnih firmi koje su se, navodno, bavile izvozom, a zapravo im je jedini cilj bio izbjegavanje plaćanja poreza zbog olakšica koje su u Distriktu znatno povoljnije nego u entitetima.
Najčešće su to strane kompanije koje su registrovale posao bez zaposlenih i sredstava za rad. U Poreskoj upravi kažu da takvim firmama nije bilo lako ući u trag, a rješenje vide u promjeni zakona.

„Mislimo da se ne može u nedogled ići tako, da trošimo svoje ljudske i druge resusre na to. Nego je bolje uputiti prijedlog naše Direkcije za finasije, prijedlog vladi da se izvrši dopuna zakona i pravilnika kako bismo ovu oblast uredili kako ne bismo bili, nekakvo, ajd da kažem, pusto ostrvo u BiH, jer to nije slučaj u entitetima“, kaže Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta.

Da li će se zakon mijenjati prvi čovjek Distrikta nije želio da kaže. Zato je poručio Poreskoj upravi da krene u jaču kontrolu.

„Da li oni tu na neki način čine izvjesne nepravilnosti to ovisi o službama koje su za to zadužene da ih kontroliraju, da te nepravilnosti pravedno otkriju, da ne bi došlo do otuđenja proračunskih sredstava koje su javno dobro”, kaže Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Oglasilo se i Udruženje poslodavaca. Po njima, zakon je dobar. Ali nisu neke druge stvari.

„Nije to stvar samo tog propisa, nego je stvar uopštenog stanja kada je u pitanju Brčko distrikt. I mislim da mnoge stvari u Brčko distriktu treba promijeniti,ali da Zakon o oslobađanju poreza na dobit po pitanju izvoza je pozitivan trend i mislim da može dati rezultate, ali i druge stvari moramo poboljšati da bi se ti rezultati i ostvarili“, rekao je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta.

Slabo ćemo šta ostvariti na ovakav način, odgovaraju iz Poreske uprave. Ako se praksa nastavi, Distrikt će, tvrde, godišnje da gubi oko dva miliona maraka prihoda od poreza.

(ATV)

Prethodni postBrčanske odbojkašice dobile pojačanje: Ševarika u Jedinstvu
Sledeći post[ZAVRŠEN] Javni oglas za popunjavanje volonterskog mjesta za operativni rad u turizmu Client support izvršioca

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime