Finci najsrećniji na svijetu – presudna velikodušnost među ljudima i poštena Vlada

53
Izvor: freepik.com

Već petu godinu za redom, prema Svjetskom izvještaju o sreći (World Happiness Report), na prvom mjestu nasrećnijih zemalja za življenje nalazi se Finska.

Prate je Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Najsrećnija za život, od zemalja našeg užeg regiona, je Slovenija. U generalnom poretku nalazi se na 22. mjestu, zatim idu Srbija na 43. mjestu, Hrvatska na 47., Bosna i Hercegovina na 67. mjestu, Crna Gora 75. i Sjeverna Makedonija na 89. mjestu.

“Prije deset godina, vlade širom svijeta izrazile su želju da sreću stave u srce globalne razvojne agende i u tu svrhu su usvojile rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Izvještaj o sreći u svijetu izrastao je iz te svjetske odlučnosti da se pronađe put do većeg globalnog blagostanja. Sada, kada živimo u vremenu pandemije i rata, potreban nam je takav napor više nego ikada prije. A osnovni zaključak Svjetskog izvještaja o sreći tokom godina je da su društvena podrška, velikodušnost jednih prema drugima i poštenje vlada država presudni za dobrobit stanovništva. Svjetski lideri bi itekako trebalo da vode računa o tome. Politika bi morala biti usmjerena, kako su veliki mudraci davno insistirali, na dobrobit ljudi, a ne na moć vladara”, rekao je Jeffrey D. Sachs, profesor i direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija, koji je član tima za Izvještaj o sreći od početka ovog projekta.

Istraživanje se provodi od 2012. godine, a obrađuje podatke o sreći u 146 zemalja svijeta. Među ostalim, vrednuju se i pokazatelji kao što su očekivani životni vijek stanovništva, socijalna podrška, prisustvo i percepcija korupcije i drugi.

Svjetski izvještaj o sreći i druge prateće informacije opširnije možete pročitati na stranici Izvještaj o svjetskoj sreći.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postHTEC Idea Marathon – takmičenje za unapređenje zdravlja žena
Sledeći postRadarske kontrole za period 21.3.2022. godine do 27.3.2022. godine