Galaksija od koje je sve počelo

171

Astronomi Evropske južne opservatorije u Čileu otkrili su udaljenu galaksiju bez koje ne bismo postojali.

Galaksija poznata kao Cosmos Redshift 7 (CR7), čije je ime inspirisano fudbalerom Kristijanom Ronaldom, tri puta je svjetlija od bilo koje druge galaksije i rođena je prije oko 12,9 milijardi godina, kada je svemir bio vrlo mlad.

Stručnjaci su dugo vjerovali da su u to vrijeme zvijezde formirali samo vodonik, helijum i mali tragovi litijuma, a da su metali nastali kasnije i formirali mlađe zvijezde, poput Sunca.

Prema teoriji, najstarije zvijezde bile su stotinama hiljada puta veće od Sunca, a kako su “umirale”, rasijavale su svoje ostake po svemiru, što je dovelo do nastanka prvih teških elemenata, poput kiseonika, ugljenika i gvožđa. Međutim, nije bilo dokaza da su takve zvijezde postojale, sve do sad.

Instrumenti su otkrili svijetloplavi oblak u CR7 koji vjerovatno sadrži samo vodonik i helijum, a da najstarije zvijezde u galaksiji uopšte ne sadrže metale. Drugim riječima, “to su zvijezde koje su formirale prve teške atome koji su nam naposlijetku omogućili da nastanemo”, kažu astronomi u saopštenju.

Takođe, studija je pokazala da se stare zvijezde mogu naći i u svijetlim galaksijama, a ne samo onim mračnim, koje je vrlo teško naći, pa se naučnici nadaju da će ubuduće lakše pronalaziti takve zvijezde.

(B92)

Prethodni post5 biljaka koje najbolje tjeraju komarce
Sledeći postNa „Blatuši“ danas ekipe iz Banja Luke, Prnjavora, Beograda i Bijeljine

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime