Gidionov čvor – duodrama cenzure školstva i zapostavljenog odrastanja

46

Selma Alispahić i Džana Džanić donose nam, po drugi put, na scenu Doma kulture u Brčkom predstavu „Gidionov čvor“, koja je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa Mali Mess.

Osim što tumači jednu od dvije naslovne uloge, Selma Alispahić je i rediteljka ove predstave, koja se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, uticaja nastavnika, uloge roditelja, te odgovornosti i jednih i drugih.

Ova emocionalna i provokativna drama nastala je na osnovu teksta poznate američke književnice Johnna-e Adams.

„Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju da tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i/ili šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?“, objašnjavaju producenti tematiku predstave.

U produkciji predstave „Gidionov čvor“, koja je premijerno izvedena 24. maja 2023. godine u Pozorištu mladih Sarajevo, učestvovali su Udruženje za promociju kulture „Intermezzo“, kao nosilac projekta, i koproducenti SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo. Autorski tim predstave čine: Selma Alispahić – rediteljka, Selma Alispahić i Džana Džanić – glumice, Zoran Predin – muzika, Adnan Lugonić – dramaturg i Edna Slipčević – kostimograf i scenograf.

Predstava je na sceni Doma kulture u ponedjeljak, 22. aprila godine, sa početkom u 19:00 časova. Ulaz slobodan.

Prethodni postPet medalja Borilačkoj akademiji “Ichigeki” na Evropskom kupu
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 22.4.2024. do 28.4.2024. godine