Glavne gradske saobraćajnice prohodne, uz otežano kretanje

119

JP „Komunalno Brčko“ zaduženo za zimsko održavanje puteva u gradu i zapadnom dijelu Distrikta, u skladu sa ugovorom sa naručiocem posla JP „Putevi Brčko“ za period 15.11.2016. – 15.04.2017. godine.

Riječ je o oko 400 km puteva. U situacijama kada snijeg neprestano pada, kao sada, najveći dio aktivnost provodi se na održavanju magistralnih puteva, odnosno puteva prvog i drugog prioriteta, dok se u ulicama i naseljima kategorisanima kao treći i četvrti prioritet održava neophodna prohodnost. Sve naše ekipe su na terenu, a od početka posljednjih padavina (juče u 14:30h) posuto je oko 50 t soli. Sada se čiste glavne saobraćajnice, koje su prohodne za odvijanje saobraćaja, tj. kretanje vozila prilagođeno zimskim uslovima na putu. To znači da na pojedinim kolovozima u gradskom području ima ugaženog snijega na putu, te vozačima savjetujemo opreznu vožnju.

Osim saobraćajnica, JKP čisti i ukupno 43 km trotoara u zoni grada. Trenutno su uposlenici Službe za javnu higijenu angažovani na čišćenju trotoara prvog prioriteta, čija ukupna dužina iznosi oko 23 km. U tu svrhu angažovana je i potrebna mehanizacija ( traktori, bacači snijega, freze…). Bez obzira na obilne padavine obezbijeđena je prohodnost trotorara u gradskoj zoni, a pješaci se mole na oprez pri kretanju.

Osim vozila JKP, kamiona sa priključcima, bacačima snijega, bagera, snježnih plugova i rotacionih rasipača soli, kao i vozilom za utovar posipnog materijala, angažovano je još dodatnih vozila, s obzirom na pojačane i neprestane padavine u posljednja skoro 24 časa, a nabavljene su i dodatne količine kamenog agregata (400 t) i soli (100 t).

Održavanje saobraćajnih i javnih površina, koje su u nadležnosti JKP podijeljeno je u četiri prioriteta.

U zoni prvog prioriteta su magistralni put M.14.1 od table do table Brčko (Semberska – Dejtonska), put R-458 (Potočari – Grčica), put R-460 (most Malezijski put do Mostarske), tranzit kroz grad, dio centra grada, autobuska i željeznička stanica, koji se neprestano čiste, održavaju i kontrolišu i koji moraju biti potpuno očišćeni najduže 2 sata po prestanku padavina.

U zoni drugog prioriteta su dio tranzita u gradu pored Save, primarne ulice u naseljima Kolobara, Klanac, Rijeke, Eš, Grčica, Mujkići, Ivici, Gluhakovac, Brod, Broduša, Rasadnik, Novo Brčko, ostatak centra grada i Ilićka. Ulice 2. prioriteta, trotoari ulica 1. i 2. prioriteta, mostovi, parkovske staze i stepeništa kao i pješačke staze, održavaju se neprekidno, a moraju biti potpuno očišćeni u periodu od 8 sati od momenta prestanka snježnih padavina.

U zoni trećeg prioriteta su sekundarne ulice u naseljima Centar, Eš naselje, Novo Brčko, Klanac, Kolobara, Ilićka, Grčica, Ivici, Mujkići, Meraje, Gluhakovac, dio Grbavice uz put M 14.1., Brod, Broduša, Stari Rasadnik, Rijeke, 4. Juli, Dizdaruša, 1. Maj i Donji Brezik. U skladu sa zahtjevima, zona trećeg prioriteta, među kojima su i prilazi objektima mjesnih zajednica, moraju biti potpuno očišćeni u periodu od 24 sata od momenta prestanka snježnih padavina.

Četvrti prioritet su parking površine, parkovske staze i ostale javne površine, koje se održavaju kontinuirano, a moraju biti očišćene u potpunosti u periodu od 36 sati od momenta prestanka snježnih padavina.

Sve gradske zone održavaju se u skladu sa planom i prioritetima.

U okviru održavanja zapadnog dijela Distrikta, JP „Komunalno Brčko“ održava ulice i puteve u naseljima Bijela, Brka, Brod, Cerik, Čande, Ćoseti, Donja i Gornja Skakava, Donji i Gornji Bukvik, Donji Rahić, Donji i Gornji Vukšić, Dubrave, Gajevi, Vujičići, Gorice, Grbavica, Krepšić, Laništa, Lukavac, Marković polje, Bukovac, Ulović, Vitanovići i Vučilovac, takođe u skladu sa prioritetima naručioca poslova JP „Putevi Brčko“.

Određeni dio posla i odgovornosti je i na građanima Brčko distrikta BiH, koji su, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, dužni da uklone snijeg i led ispred svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora.

Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, između ostalog, zabranjeno je i:
•Iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, bašta i slično na ulice i trotoare,
•Bacanje snijega ispred zgrada na saobraćajnicu,
•Zatvaranje snijegom i ledom slivnika i šahtova,
•Deponovanje snijega i leda u parkove i zelene površine,
• Sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama i na zaleđenim vodenim površinama.

Molimo građane da bez prijeke potrebe ne izlaze na ulice i ne kreću na put, te da pokažu solidarnost u ovakvim uslovima.

Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 16.1. do 22.1.2017. godine
Sledeći postArbitar za Brčko iz Republike Srpske u posjeti Distriktu

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime