Godinu dana nakon protesta zbog smrti bebe, brčansko porodilište i dalje bez neonatologa

197

Udruženje građana “Beba više” iz Brčkog prije godinu dana, odnosno 9. juna 2019. godine, organizovalo je mirne proteste pod nazivom “Da se više nikome ne ponovi” zbog smrti bebe porodice Subotić u brčanskom porodilištu.

Tada je zatraženo da “porodilište bude po mjeri majke i bebe, mjesto najljepšeg životnog susreta i početak srećnog i zdravog života”, ali od tada do danas, poboljšanja nije bilo.

Godinu dana poslije, iz ovog udruženja zatražili su od Javne zdravstvene ustanove Brčko distrikta BiH odgovore na pitanja koja se tiču unapređenja standarda, proširenja kolektiva, bolje zaštite i položaja trudnica, porodilja i novorođenčadi.

Iz Udruženja “Beba više” su uputili pitanja o stručnom nadzoru, obavljenom nakon ovog tragičnog slučaja, i njegovim rezultatima. Interesovalo ih je da li je bilo sankcija za bilo koga zbog izgubljenog tek rođenog života? Da li je u proteklih godinu dana bilo slučajeva smrti novorođenčeta? Koliko se koristi “drip”, da bi se ubrzao porođaj, ko pregleda bebe u prvoj i petoj minuti života (ne u teoriji, nego u praksi), koliko se čeka dolazak pedijatra na prvi pregled novorođenčeta, te da li su preduzeti ikakvi koraci da brčanska Bolnica dobije neonatologa?

Na pitanja je predsjedniku Udruženja “Beba više” Željku Lazareviću, kroz telefonski razgovor, čiji je transkript dostavljen medijima, na pitanja odgovorio prim.dr. Dušan Stokić, ginekolog i akušer, i direktor Bolnice Brčko.

Dr Stokić je rekao da je vanredni stručni nadzor proveden i da su dobili završni izvještaj, u kojem nije bilo većih primjedbi na stručni rad Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, te da su dobili određene preporuke za poboljšanje rada odjeljenja u organizacionom smislu.

“Što se tiče samog ovog konkretnog slučaja Subotića, on u izvještaju se nije bavio tim, mada ja znam da je on to pregledao, pogledao i nije imao nekih primjedbi. Nije ni spominjao to u izvještaju završnom, taj slučaj konkretno,” kaže direktor bolnice.

Bolnica i dalje nema neonatologa

“Što se tiče neonatologa, mi smo nudili subspecijalizaciju iz neonatologije, niko od naših pedijatara neće, mi ne možemo nekog natjerat i silom ga poslat da ide na subspecijalizaciju, znači, nema zainteresovanih ljudi za neonatologiju,” objašnjava prim.dr. Stokić.

O indukovanom porođaju doktor Stokić kaže da je “vođenje poroda stvar ginekologa, stvar struke i onaj ko vodi porod on procjenjuje. Jedna vrsta stimulacije, indukcije i stimulacije poroda i individualno se primjenjuje za svakog pacijenta. Drip se relativno na svim klinikama puno koristi, ali to je individualna stvar. Svaki pacijent, svaka pacijentkinja je slučaj za sebe i ona se procjenjuje i postupa se prema tome, u to ne treba ulazit, to je stvar struke”.

U prošloj godini bila su dva slučaja “fetus mortus in uterus”, odnosno da beba umre u materici prije početka poroda i smrtni slučaj bebe Subotić.

“U svijetu u razvijenim zemljama pedinatalna smrtnost, a to je smrt djeteta od 28 nedelje trudnoće pa do sedam prvih dana života, je oko 5% , sad se to spušta malo i niže ali, znači, ti smrtni slučajevi imaju i u najrazvijenijim zemljama. Prema tome, ja ne bih ulazio dalje sad da to analiziram. Mi se uklapamo u te trendove”, kaže doktor Stokić.

Ujedno je pojasnio da bebe u prvoj i petoj minuti života pregledaju pedijatri, koji prisustvuju i svakom carskom rezu. Bolnica u ovom trenutku ima dovoljno ginekologa, ali za dvije – tri godine i taj broj će postati nedovoljan, jer se mali broj doktora odlučuje da specijalizuje ginekologiju, ili nakon specijalizacije odlaze u Njemačku i druge zemlje.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postLavica Milica Đokić na pripremama reprezentacije Srbije
Sledeći postU toku rekonstrukcija nekoliko magistralnih puteva