Gradonačelnik podržao poljoprivredni razvoj i samozapošljavanje stanovništva preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“

66

Firma Agrona d.o.o. Živinice, u sklopu projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“, će održati prezentaciju za poljoprivrednike koji se bave ili namjeravaju baviti uzgojem kornišona na području Brčko distrikta. Prezentacija će se održati u srijedu, 27.01.2016. s početkom u 12.00 sati u prostorijama Omladinskog centra, Trg pravde br.1, Brčko.

Vlada Brčko distrikta i gradonačelnik Domić pružili su punu podršku ovom projektu koji će doprinijeti poljoprivrednom razvoju lokalne zajednice, ali i znatno pomoći samozapošljavanje ruralnog stanovništva. Na području Brčko distrikta Agrona će organizovati uzgoj sa poljoprivrednicima koji će dobiti punu podršku kroz zagarantovan otkup i sigurnu isplatu tokom cijele sezone, obuku o uzgoju kornišona od strane stručnih lica, ali i konstantan nadzor stručnog tima agronoma, te mogućnost podrške finansiranja nabavke kompletnog repromaterijala za cijelu sezonu.

Već nakon prve uspješne sezone uzgoja kornišona u BiH „Agrona“ se pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH, a projekat „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ kao najveći poljoprivredni projekat u privatnom sektoru u BiH.
Pored podrške i investicije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), partneri „USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa“ su bosanskohercegovačke kompanije Brams d.o.o.Sarajevo, Natura Food d.o.o. Bijeljina i Plant d.o.o. Tuzla, te kompanija iz dijaspore Brajlović GmbH Austria koja je ujedno i najveći investitor projekta.
Preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ dat je dobar primjer podrške domaćoj primarnoj proizvodnji ne samo preko domaćih firmi, nego i preko firme iz dijaspore Brajlović GmbH Austria koja je uložila finansijske i know-how resurse u njegovu implementaciju. Kroz ovaj projekat je obuhvaćen cijeli lanac vrijednosti, od poljoprivrednika, organizatora, otkupa, prerade, te plasmana na domaćem i ino tržištu.

Prethodni post„SFK 2000 Sarajevo“ pobjednik turnira za klubove ženske premijer lige
Sledeći postUmjesto naljepnica za registraciju izdaju se potvrde

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime