Gradonačelnik posjetio fabriku Rotex u Brčkom

85

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić u pratnji direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom Stevana Sofića posjetio je danas fabriku Rotex na lokaciji baze McGovern koja se bavi izradom željeznih konstrukcija. Naime, ova se firma u Brčkom pojavila prije nekoliko godina gdje je započela kompletnu proizvodnju jednog zanimljivog proizvoda za proizvodnju metala, odnosno za livnice.

„Radi se o vagonima, zanimljivom i specifičnom proizvodu, a od inženjera sam obaviješten i da je vrlo složen u šta smo se danas i uvjerili. Dobra je vijest da se jedna nova fabrika bavi jednom privrednom djelatnošću koja do sada na prostoru Brčko distrikta BiH nije bila razvijena u tom obimu. To je i prilika za nova zapošljavanja i edukaciju naših mladih ljudi za zanimanja iz metalske struke. Informisan sam da je mogućnost razvoja ovog proizvoda velika tako da ćemo imati jedan brend na prostoru Brčko distrikta BiH“, kazao je, prilikom ove posjete, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Direktor fabrike Momčilo Simikić naglasio je da je ova fabrika zahvaljujući lokalnoj zajednici dobila prostor za rad gdje će da ostvari svoje proizvode.

„Imamo ugovor s jednom njemačkom firmom u vezi s izgradnjom i montažom vagona za indukcijske peći koji se koriste u željezarama. Potrebno je da izradimo četiri testna vagona za proizvodnju i, ako sve prođe kako treba, proizvodnju bismo nastavili u narednih pet do deset godina. To znači da bismo povećali zapošljavanje na ovom prostoru jer nam treba kvalifikovane radne snage”, izjavio je Simikić.

On je također rekao da planiraju otvoriti školu za obuku zavarivača s obzirom da nema dovoljno kadra kako bi se ispoštovali rokovi novih ugovora, s tim da bi polaznici nakon obuke dobili ateste i certifikate priznate u Evropi i šire.

Prethodni postKoliko kilometara trebate pretrčati da biste sagorjeli energiju ove hrane?
Sledeći postZamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexandera Chuplygina posjetio Brčko

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime