Gradonačelnik smatra da privatni univerziteti nisu krivi što nisu akreditovani

69

Donošenjem zakona i određenih akata Vlada Brčko distrikta BiH je određenim privatnim univerzitetima dala dozvolu za rad na području Distrikta, međutim administracija je propustila da na vrijeme otkrije određene nedorečenosti u Zakonu o visokom obrazovanju.

Ovo je izjavio Anto Domić gradonačelnik Brčko distrikta, koji je istakao da su, po pitanju univerziteta njegov stav i stav Šefa Odjela za obrazovanje kojem je Zakon o visokom obrazovanju dao nadležnost da upravlja tim obrazovanjem, dijametralno suprotni.

Prema njegovim riječima, njegovi pravnici, odnosno sam gradonačelnik tumače da univerziteti imaju dozvolu za rad, a to što nisu akreditirani nije njihova krivica jer im to propisi Distrikta ne omogućuju.

„Ne poduzimamo nužne radnje da im stvorimo uvjete za akreditaciju. U protekloj godini Odjelu za obrazovanje sam posla tri naredbe sa naputcima kako da riješi taj problem, usmjeravajući da je potrebno promjeniti Zakon i pooštriti izvjesne kriterije u funkcioniranju tih univerziteta ako već nemamo argumente da ih zatvorimo. Ne rješavanje ovog problema u početku se tumačilo personalnim animozitetom jednog šefa odjela, ali sad imamo trećeg šefa tako da onda problem nije u šefu već u nečem drugom što nas dovodi u jednu nezgodnu situaciju. Da gradonačelnik ima nadležnost da izda licencu za rad ja bih je potpisao. Međutim, nadležnost po tom pitanju je u rukama šefa Odjela za obrazovanje“, kazao je Domić.

Gradonačelnik Domić je dodao da Institucije Brčko distrikta zapošljavaju osobe koje imaju diplome tih univerziteta, kao i da Vlada čak dodjeljuje stipendije studentima koji studiraju na njima.

„Ti činovi govore da su ti univerziteti legalni. Da su ilegalni zatvorili bi ih, poslali im inspektore i stavili im lokote na vrata. U ovom trenutku trpe ljudi koji su došli izvan BiH studirati i ne mogu nostrificirati svoje diplome“, istakao je Domić.

Na kraju je naglasio da je Odjel za obrazovanje odgovoran da poduzme pravne korake da ispravi te nedosljednosti da bi se ovaj problem mogao riješiti, jer kako je dodao u budućnosti bi se moglo trpiti i šire.

(Radio Brčko)

Prethodni postOrganizovana javna prehrana u Brčkom
Sledeći postMaloljetni Kuzmanovići Božić dočekali u novoj kući

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime