Gradonačelnik zatražio obustavu plata članovima Vlade

67

Nakon što je odgođena za jutros zakazana 107. vanredna sjednica Vlade u vezi s razmatranjem Informacije o prevozu učenika osnovnih i srednjih škola, na konferenciji za medije obratio se gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

„Članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda jutros su me informisali da neće doći na sjednicu Vlade dok se ne održi sjednica predsjednika stranaka koja je zakazana za sutra ujutro i nakon toga ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo se kretati i kako izaći iz ove krizne situacije. Mi smo jutros imali namjeru da još jednom sagledamo problem oko prevoza učenika s obzirom na to da je ugovor s prevoznikom istekao 31. januara. Iako se prevoz djece odvija trebali smo još na sjednici Vlade da usaglasimo postojeće dileme s pravne tačke gledišta i trebalo je nastaviti daljnje razgovore oko traženja rješenja po tom pitanju“, rekao je gradonačelnik Domić.

On je također naveo da je krajnje vrijeme da se „hladne glave“ sjedne za sto navodeći da očekuje da se sutra postigne dogovor i procijeni šta dalje činiti jer, kako je kazao, predstoji jako puno posla.

„Puno je reformskih zakona koji trebaju stvoriti pravni temelj za borbu protiv kriminala i korupcije, finansijsku disciplinu, efikasnost administracije koja je propisana agendom na putu ka Evropskoj uniji. Imamo također puno zahtjeva iz Vijeća ministara BiH na koje trebamo dati adekvatne odgovore, i sve to je sada na čekanju. Nemoguće je očekivati da gradonačelnik funkcioniše u ovakvim uslovima i da svako svoju poziciju brani neradom. Mi smo dužni stanovnicima Brčko distrikta BiH dati odgovor da li smo spremni i voljni voditi Distrikt ili ćemo ući u blokadu“.
Gradonačelnik je podsjetio da je Vlada prekinula s redovnim zasjedanjem zbog zahtjeva i odbijanja članova Vlade iz reda srpskog naroda da učestvuju u tački dnevnog reda koja se tiče usvajanja regulacionog plana u kojem je odjeljenje predložilo dodatak s lokacijom za izgradnju džamije u užem gradskom jezgru. S druge strane, Bošnjaci napuštaju rad Skupštine čime su blokirane redovne aktivnosti dva stuba vlasti, izvršne i zakonodavne vlasti, dodajući kako se nada da ove radnje nisu na neki način izgovor da se blokiraju ključni procesi.

„Pokušavam razumjeti i jedne i druge, da im politički stavovi ne korespondiraju s odlukama koje treba donijeti, ali treba i tome stati ukraj i postići konsenzus jer je ovo sredina u kojoj na isti problem gledamo na tri različita načina. Imamo tri istine, tri principa rada, tri pravca djelovanja i onda je u tim okolnostima nužno postići konsenzus, a ako to nije moguće, onda ne znam šta bi se dalje moglo događati. Za sutra ujutro je zakazana sjednica Skupštinske većine na kojoj ćemo razgovarati o načinu i modelu nastavka rada, u protivnom imamo apsolutnu blokadu sistema u kojem će trpjeti građani“, upozorio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Gradonačelnik je od direktora Direkcije za finansije zatražio da ne isplaćuje plate članovima vlade za januar mjesec. To je rekao i članovima Vlade, jer je kako kaže nisu ni zaradili. To se ne odnosi na državne službenike .

Prethodni postJavne rasprave p prijedlogu budžeta za 2016. godinu
Sledeći postTokom vikenda iz saobraćaja isključeno 42 vozača

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime