Granična policija provodi akciju sprečavanja krijumčarenja migranata „Barbados“

66

U okviru operativne akcije kodnog naziva Barbados, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 12. septembra 2023. godine, lišili su slobode trojicu državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, od maja 2023. do avgusta 2023. godine, počinili krivična djela Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krivična djela Krijumčarenje ljudi.

“Prilikom pretresa osoba, stanova, ostalih prostorija i pokretnih stvari na području Sarajeva i Zvornika, privremeno su oduzeta tri putnička motorna vozila, novac, mobilni telefoni i drugi materijalni dokazi, koji će se koristiti u daljnjem krivičnom postupku”, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Identifikovani pripadnici organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su, zajedno sa ostalim, za sada neidentifikovanim licima, među kojima su i osobe iz migrantske populacije, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, učestvovali u krijumčarenju ili pokušaju krijumčarenja više stotina migranata.

Foto: Granična policija BiH
Vozilo korišteno za krijumčarenje migranata

“Riječ je o ilegalnim migrantima, državljanima zemalja visokomigracionog rizika, prvenstveno Sirije, Iraka, Irana, Pakistana, Bangladeša i Afganistana, koje su osumnjičeni pronalazili na području Republike Srbije, koji nisu ispunjavali zakonom propisane uslove ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine, nakon čega su ih organizovano krijumčarili preko državne granice, sa područja Republike Srbije na područje BiH, i dalje im nezakonito omogućavali prijevoz u unutrašnjost Bosne i Hercegovine i dalje prema zemljama Evropske unije”, ističu u Graničnoj policiji.

Predmetne aktivnosti se preduzimaju pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u skladu s naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Tokom dokumentovanja nezakonitih aktivnosti organizovane kriminalne grupe, pripadnici Granične policije BiH ostvarili su i regionalnu policijsku saradnju sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za Graničnu policiju, kao i sa SELEC-om (Centar za provođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi). Rad na ovom predmetu se nastavlja.

IZVORwww.brckodanas.com; www-granpol.gov.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postSve spremno za 16. Međunarodni sajam pčelarstva u Brčkom