Guča u Brčkom 2016

203

U sklopu manifestacije Savski cvijet jedan od redovnih događaja je i Guča koja traje dva dana i okupi ljubitelje trubača i ove vrste muzike uopšte.

Dugi niz godina u Brčkom, u naselju Grčica, biva organizovan događaj po uzoru na dobro poznatu Guču u Srbiji. Svake godine privuče veliki broj građana koji podržavaju inicijativu organizatora ovog događaja.

“Došao sam na ideju da prijateljima pripremim kupus, da slušamo trubu i da onda zajedno idemo na Guču. To je iz godine u godinu prerastalo u nešto ozbiljnije. Pomogla mi je Vlada Brčko distrikta a ove godine malo i Vlada RS-a”, kazao je Slobodan Aleksić, vlasnik restorana i organizator.

Trube, muzike i dobrog raspoloženja ne manjka ovih dana u Brčkom, a najzaslužniji za to su trubači koji već tradicionalno dolaze u grad na Savi kako bi onima koji nisu u mogućnosti otići na Guču prenijeli djelić te atmosfere.

“Ja sam učesnik Guče 20 godina ali ova manifestacija ovdje prerasta u mnogo bolju, ljepšu i zdraviju atmosferu i druženje”, kazao je Dejan Jevđić, trubač iz Požege.

“Mnogo nam znači što se truba čuje kod vas u Brčkom. Smatram da te kulturno turističke manifestacije povezuju naš narod. Imamo dosta gostiju u Guči odavdje. To je spona koju treba njegovati i poštovati”, kazao je Aleksandar Pajović, predstavnik Sabora trubača u Guči.

Nakon podizanja zastave manifestacije i ispaljenja iz topa, što je već tradicija, događaj je svečano otvorio predsjednik Skupštine Brčko distrikta, ukazavši na značaj ovakvog događaja u Brčkom.

“Ovo je djelić atmosfere koji se prenese iz Srbije, preslikano je sve ono što se dešava na Guči. Očekujem da će ova manifestacija biti sve bolja i bolja i ovu tradiciju sigurno nećemo gasiti”, kazao je Đorđa Kojić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

(BDCTV)

Prethodni postLjetna policijska škola za građane
Sledeći postUbistvo u Maoči – Prihvaćen prijedlog za novo produženje pritvora Mujkanoviću

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime