Hajrudin Hrustić šiša na stolicama starim 120 godina

114

U frizerskoj radnji Hajrudina Hrustića u Sanskom Mostu mušterije se šišaju i briju na profesionalnim stolicama čija je starost gotovo 120 godina. Hrustić kaže kako je priča o ovim stolicama vrlo neobična, a u vlasništvu njegove porodice, u kojoj su se i drugi članovi bavili ili se još bave ovim zanatom, nalaze su punih 70 godina.

“Zanimljivo je da je stolice kupio moj otac, koji je nekad imao poznatu brijačnicu u Bijeljini. Proizvedene su u američkom gradu Sent Luisu i izuzetno su kvalitetne i postojane budući da su izrađene od čistog mahagonija”, kaže Hrustić.

Prema njegovim riječima, na mesinganoj pločici koja se nalazi u podnožju dvije stolice otisnuta je 1895. godina, kao i naziv frizerskog salona u Sent Luisu kojem su pripadale.

“Stolice su postale vlasništvo nekog Švarca, Jevreja njemačkog porijekla, koji je prije Drugog svjetskog rata u Bijeljini imao brijačnicu.

Zna se šta se zbivalo s Jevrejima u tom periodu, pa je Švarc stolice i cjelokupan inventar prodao bijeljinskom frizeru Fadilu Pašaliću”, priča Hrustić.

On kaže kako je, voljom sudbine, kod ovog frizera zanat izučio i njegov otac, a poslije smrti majstora otkupio je salon, pa time i antikvitetne stolice.

Nakon posljednjeg rata Hrustić je svoju egzistenciju zasnovao u Sanskom Mostu, gdje je otvorio frizersku radnju.

“Našu kuću i radnju je nekoliko poslijeratnih godina koristio čovjek koji nije znao pravu vrijednost stolica. Pronašao sam ih odbačene u podrumu i jako se obradovao kad sam ustanovio da su preživjele”, ističe Hrustić.

Kaže kako se mušterije često iznenade kad im kaže da se briju ili šišaju na stolicama koje su stare više od jednog vijeka.

“Mogu reći da su izuzetne, služe me nakon toliko godina i niti jednom do sada se nisu pokvarile”, kaže ovaj sanski frizer.

(NN)

Prethodni postDesetogodišnja Banjalučanka prvakinja u plivanju i plesu
Sledeći postNova pravila bontona 21. vijeka