Hajrudin Rabić (48) optužen za utaju blizu dvije stotine hiljada KM na štetu lokalnog budžeta

102

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Rabić Hajrudina (48) iz Gradačca zbog utaje poreza na promet proizvoda od blizu dvije stotine hiljada KM izvršene u Brčkom 2003. i 2004.godine

Optuženi se tereti da je u dogovoru s osnivačima dva brčanska preduzeća korištenjem njihove registracijske dokumentacije i pečata nabavio u veleprodaji robu vrijednosti od blizu dva miliona KM, a potom je za gotov novac prodao na crnom tržištu. Prema rezultatima istrage, Rabić je uprkos lažnom prikazivanju daljeg toka prometa robe na veliko, radi poreskog oslobađanja, stekao poresku obavezu obzirom da je roba završila u krajnjoj oporezivoj potrošnji. Kako to proizilazi iz optužnice, Rabić je prikrivanjem krajnje potrošnje nevođenjem propisanih evidencija i nepodnošenjem konačnog obračuna poreza na promet preduzeća “Vita klas“ i „Matriks“ za dvije godine uzastopno, postupao s namjerom izbjegavanja plaćanja poreza na promet za ova lica u iznosu od 198.138,32 KM. Iz dokumentacije koja je nadležnom sudu dostavljena uz optužnicu proizilazi da ukupna vrijednost neevidentiranog prometa ovih preduzeća za 2003. i 2004.godinu iznosi 1. 708 269,68 KM.

Po okončanju sveobuhvatne istrage još jednog slučaja poreske evazije na štetu lokalnog budžeta u velikom iznosu Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je protiv Rabića podiglo optužnicu za produženo krivično djelo poreske utaje, koju je potom dostavilo nadležnom sudu na dalji krivični postupak. Optužnicom, u cjelosti potvrđenom u fazi prethodnog saslušanja, predloženo je izvođenje brojnih materijalnih dokaza koji potkrepljuju njene navode, kao i saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka na glavnom pretresu.

Sudskim potvrđivanjem svih tačaka optužnice potvrđena je osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo poreske utaje (iz člana 267 stav 3. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

Prethodni postOtvoren 15. Međunarodni sajam privrede „Brčko 2016“
Sledeći postZavršeni 33. Susreti pozorišta BiH u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime