Hoće li nam se ako progutamo žvaku stvarno slijepiti crijeva?

70

Vjerovatno ste više puta u životu čuli da nikako ne smijete gutati žvaku zbog toga što mogu da se zalijepe za želudac ili crijeva ili zbog toga što im je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarile.

Ipak, istina je nešto drugačija. Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život. Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece. To se vrlo rijetko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sljedeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspješno izboriti s tim.

(Dnevni Avaz)

Prethodni postRumunskom paru Kornea-Sulea pobjednički pehar u dublu na brčanskom „fjučersu“
Sledeći post“Paracetamol Challenge” – vjerovatno najopasniji izazov na Facebooku

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime