Hor “Srbadija” iz Bijeljine osvojio zlatnu medalju na Međunarodnim horskim igrama

39

U Gangneungu u Južnoj Koreji juče su završene jedanaestodnevne 12. po redu Međunarodne horske igre, odnosno Svjetska olimpijada horova, na kojoj je Mješoviti hor “Srbadija” iz Bijeljine osvojio zlatnu medalju u kategoriji “scenski prikaz narodnih običaja”.

U 28 kategorija, takmičila su se 324 hora iz 46 država svijeta, a jedna od medalja stiže u našu državu, zahvaljujući Horu “Srbadija” i njihovoj dirigentkinji Jeleni Trakilović.

Na velikoj sceni ovog za horove najznačajnijeg svjetskog događaja, Semberci su izveli prikaz obreda krsne slave, praćen tradicionalnom muzikom i pjesmom, scenskim pokretom i u narodnim nošnjama, i za to su nagrađeni sa 90 poena i zlatnom medaljom u svojoj kategoriji.

Zahvaljujući prethodno osvojenim nagradama i uspjesima, Hor “Srbadija” plasirao se direktno u najviši rang takmičenja na Međunarodnim horskim igrama.

Najuspješniji su bili učesnici iz Indonezije, koji su osvojili ukupno 13 medalja – 11 zlatnih i dvije srebrne medalje. Zatim, predstavnici Kine, koji su osvojili osam zlatnih i četiri srebrne medalje, te predstavnici zemlje domaćina, koji su osvojili osam zlatnih i tri srebrne medalje.

IZVORwww.brckodanas.com; www.interkultur.com;
Prethodni postDanas svježije, sutra ponovo vruće
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 17.7.2023. godine do 23.7.2023. godine