Ideja o izgradnji multifunkcionalnog parka u Brčkom predstavljena na kongresu na Kopaoniku

107

Krajem maja ove godine objavili smo vijest o učeniku prvog razreda Ekonomske škole Irfanu Drapiću, koji je osnovao Facebook grupu pod nazivom „Brčanska ekološka akcija“, sa namjerom da podigne ekološku svijest među građanima Brčkog.

Od tada nije prošlo mnogo vremena, ali se dosta uradilo da ta ideja ne bi ostala mrtvo slovo na papiru.

Irfan je nedavano stupio u kontakt sa Asocijacijom geofizičara i ekologa Srbija (AGES) i pokrenuo, kako očekuje, plodonosnu saradnju. Njihovi predstavnici boravili su u Brčkom, gdje im je domaćin bio šef Odjeljenja za javni registar Tomo Obrenović, a tom prilikom Irfan im je prezentovao svoju ideju da se u krugu bivše fabrike Izbor u Brčkom sagradi mulifunkcionalni park.

Ideja ih je zainteresovala toliko da ju je predsjednica ove Asocijacije Snežana Komatina predstavila na Kongresu biomedicine i geonauke održanom početkom jula na Kopaoniku, te su odlučili dati podršku izgradnji parka i centra za edukaciju o ekologiju o klimatskim promjenama u Brčkom, što možete pogledati i poslušati na sljedećem linku:

„Veoma sam sretan na podršci. Ovo smatram velikim poduhvatom. Drago mi je što pored sebe imam ljude koji razmišljao poput mene i spremni su mi pomoći kako bi moja ideja zaživila. Pozivam savjesne građane da svojim primjerom pokažu da im je stalo do dobrobiti njihovog grada. Posadi drvo, ne košta, ali zato puno znači“, ističe Irfan.

Iako ostaje neizvjesno da li će upravo lokacija bivše fabrike Izbor moći biti iskorištena za realizaciju ove ideje, njen tok je krenuo, te se u obzir uzimaju i druge lokacije na prostoru Brčkog, što ćemo pratiti u budućnosti.

Vezani članak možete pročitati na linku:Brčanska ekološka akcija

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postBrčanske košarkašice najbolje na Sportskim igrama mladih
Sledeći postPolicija poziva mlade da se prijave za „Ljetnju policijsku školu“