Identifikovano šest tipova “ubica sa Facebooka”

81

U prvom dosad obavljenom istraživanju o tome kako društvene mreže mogu uticati na kriminalno ponašanje, istražitelji sa Univerziteta “Birmingham City” identifikovali su šest tipova ubica koji koriste Facebook kako bi počinili zločine. Prilikom istraživanja otkriveno je 48 ovakvih slučajeva iz cijeloga svijeta, na osnovu kojih su doktorica Elizabeth Yardley i profesor David Wilson sa univerzitetskog centra za primijenjenu kriminologiju vršili identifikaciju.

Identifikovani tipovi ubica sa Facebooka su: reaktor, informator, antagonista, maštač, predator i varalica. I dok reaktor pripada tipu zločinca koji na Facebooku vidi nešto što ga razbjesni, pa zatim nasilno reaguje, informator koristi društvenu mrežu kako bi druge obavijestio o tome da planira nekoga ubiti ili je već ubio – ili oboje.

Kao klasični primjer informatora, ovaj dvojac naveo je slučaj LaShande Armstrong, koja je na Facebooku zatražila oprost prije nego što se sjurila sa automobilom u rijeku Hudson i tako ubila sebe i svoje troje djece. Sve je bila posljedica svađe sa partnerom.

Međutim, doktorica Yardley jasno je rekla kako smatra da društvene mreže ne treba kriviti za ovakve zločine: “Zaključili smo da “Facebook ubistvo” nije koristan ili konceptualno valjan izraz za kriminaliste koji ispituju ulogu društvenih mreža u savremenim ubistvima. Facebook nije ništa više kriv za ovakva ubistva nego što je nož kriv za ubadanje. Namjere ljudi koji koriste ovakve alate su ono na šta trebamo obratiti pažnju”.

Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi da li su ubistva u kojima se spominjao Facebook kao jedan od ključnih faktora ikako razlikuju od ostalih ubistava. Sudeći prema izvještaju, ovaj tip zločina ne razlikuje se mnogo u odnosu na slične zločine obavljene bez uticaja društvenih mreža.

I ovdje su žrtve većinom poznavale svoje napadače, s tom razlikom što su u “Facebook ubistvima” u odnosu na standardna, žene bile više zastupljene kao žrtve zločina.

(Info.ba)

Prethodni postAko ste se ikada pitali kako kokoška kiše, evo vam odgovora!
Sledeći postUče programiranje koje se više ne koristi