U indijskoj državi Bihar alkohol je u potpunosti zabranjen

108

Vlasti u istočnoj indijskoj državi Bihar objavile su potpunu zabranu prodaje i konzumacije alkohola. Premijer Nitish Kumar je objavio da će zabrana postepeno biti uvođena širom države u narednih šest mjeseci. On je, međutim, preduprijedio rok od utorka, rekavši da je “sada pravo vrijeme za društvene promjene u Biharu”. Zabrana je bila jedno od Kumarovih predizbornih obećanja tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Kumar je izjavio kako se odlučio na potpunu zabranu nakon što je dobio “veliku podršku” javnosti tokom prva četiri dana zabrane prodaje alkohola kućne proizvodnje.

“To je postalo društveni pokret, tako da smatram da je sada pravo vrijeme za društvene promjene u Biharu” – navodi website NDTV njegove riječi.

Kumarovu odluku podržale su sve političke stranke u državi dok su 243 poslanika obećala “držati se podalje od alkohola”.

Zabrana je naišla na podršku među ženama jer one generalno povezuju alkohol s nasiljem u kući, uznemiravanjem i siromaštvom.

Mediji, međutim, navode da će Bihar, koji je jedna od najnerazvijenijih država u Indiji, izgubiti gotovo 50 milijardi rupija (752 miliona dolara) poreza zbog zabrane.

Alkohol je u potpunosti zabranjen u zapadnoj državu Gujarat, dok je u južnoj državi Kerala i nekim drugim indijskim državama uvedena djelomična zabrana, prenosi BBC.

(FENA)

Prethodni postPrijavio grešku pa zaradio 13 hiljada dolara
Sledeći postSelfidiotizam

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime