Interaktivna nastava na daljinu u OŠ “Obudovac”

730
Printscreen-BDC TV-Božidar Jović

Zahvaljujući profesoru razredne nastave Božidaru Joviću, 16 učenika IIIa razreda OŠ “Obudovac” nastavu pohađa na daljinu u virtuelnoj učionici. Božidar je za ove promijenjene uslove rada, i za nastavnike i za đake, iskoristio sve opcije Skype aplikacije i sa svojim đacima svakodnevno ostvaruje interakciju, trudeći se da im što više olakša nedostatak žive riječi i predavanja u školskim učionicama.

U današnje vrijeme, u 2020. godini, učenici mogu da prate nastavni proces na daljinu ukoliko imaju laptop, ili bilo koju drugu vrstu računara, jer tehnologija više nije tako skupa i dostupna je svima, ali je do nastavnika kako će je organizovati.

“Od 16 učenika koji pohađaju 3a razred u JU OŠ “Obudovac”, njih 10 je imalo tehničke mogućnosti za izvođenje ovakvog oblika nastave, dok su ostali posudili učeničke laptope iz škole na revers, a u skladu sa instrukcijama Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Svi roditelji su bili saglasni da, mimo obaveznog praćenja nastave putem RTRS, učenici imaju i virtualnu nastavu u programu Skype. Na taj način sam im olakšao proces nastave na daljinu jer učenicima objašnjavam lekcije koje su taj dan gledali na televiziji. Kroz projekat “Dositej” učenike sam ranije upoznao sa programom Word kojeg aktivno koriste u ovom procesu nastave i u njemu ponekad rade domaću zadaću. Neki učenici su čak naučili i da naprave prezentaciju u Power Pointu, što smatram za veliko postignuće, jer pričamo o djeci od devet godina. Na Skype roditeljskom sastanku sam dobio pohvale za dosadašnji rad i punu podršku za nastavak rada ”, kaže profesor Jović.

Ideja o kvalitetnom procesu nastave na daljinu je proistekla iz sopstvenog iskustva, s obzirom da boluje od dijabetesa, te je, kada mu je bolest dijagnostikovana u četvrtom razredu, bio odsutan iz nastavnog procesa tri mjeseca, jer je bio na liječenju u bolnici i oporavljao se kod kuće, a nije imao prilike da prati nastavu ni na jedan način, osim prepisivanja iz svesaka školskih drugova. Danas, u 2020. godini, svako može da bude dio nastavnog procesa, ma gdje se nalazio, ukoliko ima pristup internetu i nekom od računarskih uređaja.

“Zašto ne bi omogućili djeci, koja nisu u prilici da pohađaju nastavu u školi, da prate nastavu putem platforme, gdje će nastavnik onako kako predaje prisutnim učenicima, predavati i onima koji su odsutni?! Zbog toga je vrlo važno da postoje interaktivni display-i u školama, da se na njima bilježi svaki momenat nastave. Njihova cijena je oko 6.000,00 KM i oni su savremena školska tabla po kojoj se može pisati, crtati, bežično povezivati sa drugim uređajima, pristupiti svim sadržajima sa interneta i koristiti dostupne digitalne edukativne alate. Evo, recimo, ja trenutno izvodim nastavu na Skype-u, svaki čas mogu da snimim, da sačuvam i podijelim, da bi djeca mogla ponovo i ponovo da pogledaju čas, ukoliko im je nešto promaklo. Takav isti čas mogu da prate i učenici koji nisu bili na nastavi i iako nisu bili prisutni, nisu ništa izgubili, jer mogu poslije 2-3 sata ući u chat opciju na Skype-u i pogledati snimljeni čas. Skype čuva snimak 30 dana posle čega ga briše, a može se pohraniti i na hard disk. Činjenica je da u tom trenutku ne postoji interakcija sa nastavnikom, ali učenik mi može poslati poruku u istom tom chat-u, postaviti pitanje, ja odgovorim ukoliko nešto nije jasno i na taj način dam povratnu informaciju. Dakle, sve je do ljudi koji izvode proces nastave i koliko su spremni da se posvete i angažuju,” objašnjava Jović.

https://youtu.be/S_FC4Y7QF3g

Đacima je ovakav vid nastave interesantan i dobro su se snašli, što se i vidi na prethodnom snimku. Jedino što im nedostaje, a što ne mogu on-line ili virtuelno da realizuju, je igra i jurnjava po školskom dvorištu na malom i velikom odmoru.

Božidar za novembar ove godine najavljuje i izvođenje oglednog časa na regionalnom nivou, te očekuje podršku kolega u prihvatanju on-line nastave kao sastavnog dijela nastavnog procesa, jer ne znamo da li će drugi talas pandemije, ili bilo šta drugo, ponovo poremetiti redovnu nastavu u školama. Na primjer ovog razreda i njihovog učitelja, mnogi mogu da se ugledaju i već sada počnu da planiraju kako da unaprijede nastavu u skladu sa vremenom u kojem žive.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni post24. Vidovdanska trka pomjerena za 15. avgust
Sledeći postPredstavljamo vam trebadaznas.com