Istina o “popularnosti” naših kvazi-pjevača

403

Veliki broj korisnika Jutjuba na našim prostorima je iznenađena brojem pregleda domaćih izvođača na ovom servisu. Postavlje se pitanje – kako je moguće da domaća folkerka ima više pregleda nego neka strana zvijezda?

Najveći broj pregleda od domaćih izvođača ima Milica Todorović za pjesmu “Moje zlato“, nevjerovatnih 80 miliona, za njom slijede Maja Berović, Milica Pavlović, Ceca, Nikolija itd.

Prije par godina planetarno popularna Emili Sande na Jutjubu imala je manje pregleda za svoje pjesme, nego Aca Lukas i Ivana Selakov za pjesmu “Daleko si“.

Komjuniti menadžer i stručnjak za socijalne mreže, Ivan Dabetić, je za “24sata“ objasnio ovaj fenomen.

“U pitanju je poznata taktika, kojoj se ne okreću samo naše regionalne zvijezde, već i brojni svjetski muzičari. Naime, ako imate dobar broj pregleda na Jutjbuu na nekoj pjesmi, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti više novca za nastup. Jeste tužno, ali je istinito da niko ne gleda kvalitet same muzike, već je bitnije koliko ima klikova i kakav je spot”, kazao je on.

Budući da i sam sarađuje sa jednom agencijom koja se bavi kupovinom lažnih pregleda, pretplatnika, lajkova, čak i komentara na bilo kom jeziku bivše Jugoslavije, i te kako je upućen u realno stanje stvari. A ono glasi – slava ima jasno definisanu cijenu. Za svakog mladog muzičara koji želi da se probije na javnoj sceni, jedan od prvih koraka je da uloži novac u pjesmu i spot, a zatim da kupi odgovarajući broj pregleda.

”Za 35 evra možete da dobijete 1.000 pregleda na Jutjubu. Milion pregleda košta 1.000 evra, a postoje i paketi koji uključuju i komentare i pretplatnike. Tako za 1.500 evra u paketu ide milion pregleda, 100 pretplatnika i određeni broj lajkova i komentara. Komentari mogu da budu na engleskom, ili na bilo kom od jezika bivše Juge”, objašnjava Dabetić.

On je istakao da će Jutjub uskoro uvesti promenu po kojoj u koliko ne ostanete više od minut i po na video-klipu, pregled se neće računati. Lažni pregled je uglavnom otvaranje spota i zadržavanje oko desetak sekundi.

Prethodni postZašto bi Bog želio sve one besmislice koje nam preporučuju popovi i hodže?
Sledeći postOtvoren most u Omerbegovači

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime