Italijanski istoričar ponudio novu teoriju o najslavnijoj slici svijeta – Mona Lizi

150

Ko je zapravo Mona Lisa, žena s misterioznim osmijehom prikazana na najslavnijoj slici u historiji? Rasprave na ovu temu vode se već stoljećima, a talijanski historičar i književnik Angelo Paratico ponudio je još jednu teoriju. Prema njemu riječ je o majci velikog Leonarda da Vincija. Iako on nije prvi koji iznio ovu teoriju, novost je zapravo njeno porijeklo. Autor tvrdi da je riječ o kineskoj robinji koja je radila za jednog bogatog klijenta Da Vincijevog oca.

“Donekle sam uvjeren da je Leonardova majka bila Azijatkinja, ali bi tek uz pomoć deduktivne metode mogli utvrditi je li bila Kineskinja” – rekao je Paratico. “Jedan bogati klijent Leonardovog oca imao je ropkinju po imenu Caterina. Nakon što se 1452. rodio Leonardo, ona je nestala iz svih dokumenata i više nije tamo radila” – kaže Paratico.

Da Vincijev otac je inače po zanimanju bio javni bilježnik. Vjeruje se da se njegova majka zvala Caterina, koja je prema nekima bila lokalna seljanka, ali Paratico u svom novom radu tvrdi da je ona zapravo bila ropkinja.

“Tokom renesanse u zemljama poput Italije i Španije bilo je puno robova iz Azije” – kaže Paratico uz tvrdnje da neki aspekti Da Vincijevog života i rada imaju poveznicu s Istokom.

“Na primjer, činjenica da je pisao lijevom rukom i s lijeva na desno. Takođe, bio je vegeterijanac, što u to vrijeme nije bilo učestalo. Mona Lisa je vjerovatno portret njegove majke, kao što je Sigmun Freud rekao 1910. U pozadini Mona Lise je prisutan kineski krajolik, a čak i njeno lice izgleda poput kineskog” – tvrdi Paratico, prenosi Jutarnji.

Unatoč ovim zaključcima, historičar ipak smatra kako je jednini način rješenja ovog misterija u DNA analizi posmrtnih ostatak nekoga od njegovih srodnika u Firenzi.

Angelo Paratico je inače posljednjih 20 godina a proveo u Hong Kongu gdje je istraživao poveznice između njegove domovine i Kine. Tako je otkrio dokumentaciju koja mu je poslužila kao temelj za njegovu novu knjigu ‘Leonardo Da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy’, koja će biti objavljen sljedeće godine.

(bportal.ba/jutarnji)

Prethodni postNajbolji SF film svih vremena
Sledeći postKako pročitati poruku na facebook-u bez “seen-a” ?