Ivona Pančić – Kad je posao i ljubav i zadovoljstvo

353

Spojiti ljubav, zadovoljstvo i posao? Da, moguće je! Pravi primjer toga je Ivona Pančić iz Brčkog, koja je ljubav prema životinjama pretočila u salon za šišanje i uljepšavanje kućnih ljubimaca u gradu na Savi.

Ivona je vlasnica prvog grooming salona u regionu, otvorenog prije nekoliko godina, i ovu priču počinjemo njenim riječima: „Psima ne možete da odglumite ljubav, oni je osjete!“ Svi koji je poznaju znaju i da, otkako zna za sebe, ima i gaji puno ljubavi prema životinjama?

Ivona Pančić: Još kao dijete, uvijek sam imala psa ili mačku. Željela sam da završim veterinu, ali kao veoma emotivna osoba, ne bih mogla da podnesem da mi neka životinja ugine. Veterina znači i da nekada moraš donijeti teške odluke, što ipak nije bilo za mene, pa sam odlučila da studiram i diplomiram ekonomiju.

Rad u struci nije donosio ono zadovoljstvo koje je Ivona pronalazila u čuvanju,i udomljavanju i brizi o napuštenim životinjama. Duži period držala je i sklonište za pse, te zajedno sa grupom aktivista za zaštitu životinja iz Brčkog i okoline, udomljavala, liječila i spašavala, najčešće pse, koje bi nesavjesni vlasnici ostavljali i napuštali.

Kako je uopšte započela njena karijera uređivanja pasa?

Ivona Pančić: Budući da sam imala tri bišona, sa šišanjem sam počela najprije sa svojim “curama”, tj. šišala sam svoje pse. Sjećam se dobro, radila sam to najprije makazama za papir. Budući da mi je išlo od ruke, krenula sam da uređujem i pse svojih prijatelja i malo po malo, termini su se redali. Tada sam shvatila da treba da se usavršavam. Najprije sam odlučila da zavrsim kurs za šišanje pasa u Zagrebu, zatim još jedan u Njemačkoj i steknem zvanje “groomera”, i tek onda da otvorim svoj vlastiti salon za pse.

Iako to izgleda lako, kada Ivona priča o tome, ipak nije to samo „otvoriti salon“, uzeti makaze u ruke i početi šišati. Životinje traže mnogo više, ali i osjećaju intenzivnije.

Ivona Pančić: Za početak, u ovaj posao se ne smije i ne može ući bez ljubavi, ali i poznavanja te poštovanja prema životinjama. Mora se poznavati priroda pasa, svaka rasa, njihova dlaka, ukratko, mora se znati mnogo o psima. Neke rase se uopšte ne smiju šišati, kod drugih je to neophodno i poželjno. Ja sa psima, na ovaj ili onaj način, intenzivno radim već 20 godina. Zajedno sa još nekoliko ljudi iz Brčkog udomljavala sam pse sa ulice, sa veterinarima smo ih liječili, spašavali od sigurne smrti, bilo je svega.

To je jedan plemeniti poziv. Ali posao groomera nije lagan i ne svodi se samo na uređenje psa. Svojim znanjem i zapažanjem Ivona je, tokom proteklih godina rada, mnogim psima spasila život.

Ivona Pančić: Ja se u poslu susrećem i sa agresivnim psima, bolesnim psima sa epilepsijom, srčanim zaliscima i raznim drugim oboljenjima koje vlasnici, posebno ako im je to prvi ljubimac, nažalost teško uočavaju, iako bi naravno željeli da nije tako. Ali, i psi su živa bića i susreću se sa zdravstvenim problemima kao i ljudi. Groomer može i treba da identifikuje mnoge bolesti, pa tako kada ih ja prepoznam kod psa koji je došao na šišanje, prenesem to vlasniku i uputim ih veterinarima.

Broj jedan salon za uređivanje i uljepšavanje pasa u regionu titula je koju Ivoni sada nije teško da održava, jer je ovom poslu potpuno posvećena, a zbog takvog pristupa radu i dosadašnjeg iskustva, brojni vlasnici joj sa punim povjerenjem prepuštaju svoje pse kada ih dovedu u salon. Za one koji ne znaju, postoje i pravila kod šišanja pasa i nije to sasvim odluka vlasnika?

Ivona Pančić: Frizura zavisi od rase psa i tipa dlake, pa se tako dugodlaki psi šišaju, kratkodlaki furminiraju, oštrodlaki trimuju.Tokom tretmana ne posvećujemo pažnju isključivo cilju koji vlasnik želi da postigne, nego i dobrobiti psa i stanju u kojem se nalazi tokom i nakon procesa, i to je primjena tzv. bihejvioristički pristupa u radu.

A nije to samo ni frizura, to je i kupanje, čišćenje zuba, masaža …?

Ivona Pančić: Apsolutno, usluga je široka i trudimo se da bude maksimalno kvalitetna, ne samo kada je riječ o znanju, vještini, priboru, nego i preparatima sa kojima radimo. Mi u salonu koristimo profesionalne šampone za pse, bez parabena i na prirodnoj bazi za svaki tip i boju dlake koje nabavljamo isključivo iz Evropske unije, tj. Njemačke i Italije, zatim Velike Britanije, a pojedine preparate nabavljamo čak iz Amerike. Zaista u svom radu pratimo svjetske trendove i imamo puno novina. Jedna od njih je i ultrazvučno skidanje kamenca koje se koristi po salonima za pse širom svijeta i za to posjedujemo zvanični certifikat.

Mnogima je smiješna i zabavna reklama na kojoj psi peru zube, ali higijena zuba je i kod njih jako važna. Ako se ne održava redovno, dolazi do nakupljanja kamenca i bolnih problema.

Ivona Pančić: Ovaj postupak koji se primjenjuje u našem salonu predstavlja potpuno bezopasno i bezbolno skidanje kamenca, bez sedacije životinje i bez stresa. Ultrazvučnom metodom čiste se džepovi oko zuba do 12 mm dubine, pa se zubno meso regeneriše i upala nestaje. Primjenjuje se kod krvarenja desni, neugodnog zadaha, za skidanje naslaga
zubnog kamenca i kao što rekoh za smanjivanje upale zubnog tkiva. Kod čišćenja se koristi specijalna zubna pasta koja se pod djelovanjem UZ valova pretvara u mikroskopske mjehuriće, koji uklanjaju bakterije, ostatke hrane i kamenac. Ultrazvučna četkica radi bez trenja i bez pritiska, naslonjena na zube. Sam postupak traje oko sat vremena i u zavisnosti od toga koliko je star i tvrd kamenac, nekada je potrebno i dva do tri tretmana, a može da se riješi i u jednom tretmanu. To će za njega ili nju obavlja stručno osoblje „Grooming salon Lea“ No1. jer za vašeg psa ili macu samo najbolje.

Dakle, u Ivoninom salonu uređuju se i mace, dobijaju četkanje, kupanje i šišanje. A šta sa onim macama i kucama koje su uplašene?

Ivona Pančić: U takvim situacijama, kada je pas ili mačka uplašena i izložena strahu, primjenjujemo metodu opuštanja. Pristupamo polako uz stimulaciju maženja i masiranja. I to je ono što sam pomenula, to moraš imati u sebi, voljeti, jer životinjama ne možeš da glumiš, one to jednostavno osjete.

Tu ljubav, posvećenost i profesionalnost prepoznali su mnogi, na čemu je Ivona, kako kaže, zahvalna i ponosna, jer im dolaze klijenti iz cijele regije – Bijeljine, Tuzle, Gradačca, Modriče, Doboja, ali i klijenti iz susjedne nam Hrvatske te inostranstva.

Ivona se nedavno vratila sa porodiljskog odustva na posao, što je obilježila otvaranjem još jednog salona, koji nosi naziv „Grooming salon Lea“ u čast njenog bišona, koji ju je nažalost napustio prije četiri mjeseca. Ivona teško govori o ovom gubitku, svjesna da je mogu razumjeti samo oni koji su to isto doživjeli. Osim nje u salonu radi i Brankica Radovanović, takođe nježna i puna ljubavi prema ljubimcima četvoronošcima.

Ako želite da saznate više o ovoj profesiji i radu Ivoninih salona, posjetite stranicu na ovom linku.

IZVORwww.brckodanas.com; RestArt;
Prethodni postVježba policijsko – vojnih snaga u Brčkom
Sledeći post„Ženski vremeplov“ – zadnje izvođenje u jedinstvenoj prvoj postavi