IX OŠ u Maoči i brčanska Gimnazija primjenjuju STEM principe u obrazovanju učenika

222

Vrtoglavi napredak tehnologije, vještačka inteligencija, bio-tehnologija, klimatske promjene… sve su to oblasti u kojima će mlade generacije, koje se trenutno školuju, u vrlo bliskoj budućnosti pronalaziti svoja zanimanja. Zato se sasvim logično nameće pitanje da li postojeće škole pripremaju učenike za buduće tržište rada? Nažalost, mnoge ne, jer uglavnom nisu u mogućnosti da to realizuju.

Da bi se mladi snašli u sve izazovnijim poslovnim okruženjima, potrebno je da kroz obrazovanje steknu funkcionalna znanja, vještine i kompetencije. Na području Brčko distrikta BiH, u dvije javne škole se primjenjuju savremeni STEM principi u nastavi, zahvaljujući projektu ENABLE BiH, koji bi trebalo da pomogne učenicima da sutra budu spremni i konkurentniji na tržištu rada, i to ne samo domaćeg, nego i međunarodnog.

„Sve kompetencije, koje su danas na najvišoj cijeni, prisutne su i obuhvaćene STEM metodologijom: digitalne, jezičko-komunikacijske, matematičke, naučno-tehnološke kompetencije, osjećaj za inicijativu, preduzetništvo i kompetencija kako se uči“, pojašnjava Nijad Salihović, nastavnik „Devete osnovne škole“ Maoča i koordinator STEM nastave.

Osim škole iz Maoče, u projekat ENABLE BiH je uključena i Gimnazija „Vaso Pelagić“ iz Brčkog, čija direktorica Amela Helać naglašava da škola mora pratiti savremene trendove, potrebe tržišta rada i usmjeravati učenike ka sticanju potrebnih znanja i kompetencija.

STEM je skraćenica koja označava prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (engl. Science, Technology, Engineering, Mathematics), a podrazumijeva da se matematika, hemija, fizika, biologija, informatika i tehnika izučavaju u međusobnoj korelaciji, logično povezani i primjenjivi na stvarni život.

U sklopu projekta ENABLE BiH, u obe škole su osposobljene STEM laboratorije sa opremom u vrijednosti od 20.000 dolara za svaku od njih. U laboratorijama se nalaze 3D printer, smart TV, računari, Arduino i robotički setovi, STEM kompleti, namjenski mobilijar i resursni materijal.

Istovremeno, uspostavljen je sistem specijalističkih obuka za nastavno osoblje.

„Projekat je donio mnogo inovacija. Na primjer, na drugačiji način se vrši priprema nastave. Profesori šest predmeta u timskom radu naprave pripremu koju zatim prenose učenicima, takođe kroz timski rad. Nije bilo lako na početku, ali naši profesori su vremenom sve više spoznavali koliko je ovakav pristup dobar za učenike, jer vodi ka ishodima učenja i odgovoru na pitanje ‘zašto se nešto uči’ “, ističe direktorica Helać.

„Nastava je svima postala zanimljivija. Svaka lekcija koja je rađena po STEM metodama je svrisishodna, ima jasan cilj, ishode i primjenjiva je u svakodnevnom životu. Saradnja na relaciji nastavnik – učenik, učenik – učenik, te nastavnik – nastavnik je znatno proširena, a u projekte su uključeni i roditelji. Škola je postala prepoznatljiva široko izvan svog školskog područja“, dodaje nastavnik Salihović.

S ponosom ističe da je „Deveta OŠ“ Maoča pristupila STEM zajednici škola Evrope, te da ima dozvolu za postavljanje STEM logotipa na stranicu škole.

“U prilog aktuelnosti govori i činjenica da na ovu temu sve češće nastaju naučni radovi domaćih stručnjaka. Jedan od njih je Mateo Banović, STEM koordinator iz Gimnazije Vaso Pelagić, koji je na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Tuzli odbranio magistarski rad o temi „STEM obrazovni pristup zasnovan na ishodima učenja“. Banović posebno ističe načelo cjeloživotnog učenja kao neophodan preduvjet za kompetentno učešće u ekonomskom i društvenom okruženju: „Važan element STEM obrazovnog pristupa jeste usvajanje, održavanje i širenje naučenog, stalna prilagodba na promjene u svim sferama života koje su sve intenzivnije i priprema za cjeloživotno učenje bez kojeg se ne može opstati niti u jednoj STEM profesiji,“ navode iz organizacije Save the Children, koja provodi projekat ENABLE BiH na terotoriji Bosne i Hercegovine u posljednje četiri godine.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postKampanja “Stop modernom ropstvu”
Sledeći postU nedjelju karneval na vodi „Savska regata 2020“