Izložba „Izvještavanje u vremenu“ dostupna do 1. marta

61

„Dobar dan, dragi slušaoci. Ovdje Radio – Brčko, na 323. valu. Danas prvi put počinjemo sa našim programom!“

Ovako se slušaocima novoosnovane ustanove Radio stanice Brčko prije više od 63 godine obratio glumac – amater Hrusto Begović, kojeg je, zajedno sa glumicom Dušankom Vidović, tadašnji Komitet obavezao da bude spiker na određeno vrijeme.

Savjet za prosvjetu opštine Brčko, 23. februara 1960. godine jednoglasno je usvojio prijedlog da se u Brčkom formira lokalna radio stanica, prvenstveno zbog potreba informisanja sugrađanja o aktuelnim dešavanjima, jer su informacije do građana pisanim putem stizale kasno. Odluku je podržalo i tadašnje rukovodstvo grada, te se vrlo brzo, zajedničkim ulaganje opštine i preduzeća, obezbjedila oprema i prostor za rad ovog obavještajnog medija.

Prije osnivanja radija, oglašavanje je vršeno preko zvučnika, instaliranog na jednoj radionici u centru grada, koja je pripadala porodici Kučukalić.

Redakcija RNU Radio Brčko

Ove i druge interesantne detalje o pokretanju radijskog programa, kao i o osnivanju Brčanskih novina, možete da saznate na izložbi „Izvještavanje u vremenu“, koja je krajem prošle godine otvorena u Muzeju Brčko distrikta BiH povodom 70 godina od štampanja prvih novina u Brčkom i 63 godine od puštanja radio signala u našem gradu.

Autorke izložbe, i studijskog kataloga koji prati izložbu, su Vanja Žigić, kustos Muzeja Brčko distrikta BiH, Enida Murselović, viša stručna saradnica za arheologiju i Dragica Panić Kašanski, diektorica RNU Radio Brčko.

Informacije o ovim značajnim istorijskim događajima u našoj lokalnoj zajednici pronašle su u arhivu Radija Brčko, u Biblioteci i Arhivu Brčko distrikta BiH, ali i u privatnim arhivama i svjedočenjima ljudi koji su bili među osnivačima ove ustanove i prvih redakcija – Sead Burić, Savo D. Teodorović, Uzeir Bukvić, Husein Hanušić, Stjepan Bogutovac i Sead Hasović. Iako je istorijska građa o ovim značajnim kulturno – istorijskim događajima u Brčkom skromna, uspjele su da prikupe zavidan broj podataka i svjedočenja o razvoju radijske i izdavačke djelatnosti u Brčkom, čiji je pravni nasljednik današnja Radio – novinska i izdavačka ustanova „Radio Brčko“. Kroz muzejsku postavku sačinile su prikaz istorijskog puta o tome kako je došlo do formiranja prvih Brčanskih novina, a kasnije Graditelja, te kako se okupila prva redakcija Radija Brčko.

U tu čast, direktorica Radio – novinsko i izdavačke ustanove „Radio Brčko“ Dragica Panić Kašanski predstavila je i prvi broj časopisa pod nazivom „Brčanski list“. Prvi tiraž štampan je u 100 primjeraka, a biće dostupan i u elektronskoj formi. Urednik lista je Suvad Alagić.

Postavka izložbe „Izvještavanje u vremenu“ u Muzeju Brčko distrikta BiH biće dostupna do 1. marta 2024. godine, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 h.

IZVORwww.brckodanas.com; Jelena Lugonja
Prethodni postRIZNICA #2: Sportsko – plesni klub “Mambo” Brčko
Sledeći postNa Božić lomljenje česnice na Trgu mladih – vrijedne nagrade za najsrećnije