Izložba o javnim nabavkama koju morate pogledati

56

“Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”. Naziv je ovo putujuće izložbe koju je organizirao USAID. Cilj je informisati i ohrabriti građane da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki. Ovih dana Muzej javnih nabavki stigao je i u Brčko distrikt.

Procjene su da su građani BiH godišnje kroz zloupotrebe zakona o javnim nabavkama opljačkani za prosječno dvije milijarde maraka. Šta se i po kojoj cijeni nabavlja znaju oni koji to rade, a javnosti je samo mali uvid u to dala instalacija koja je obišla nekoliko bh gradova. Trenutno je u Brčkom kako bi i građani Distrikta mogli da pogledaju koliko bh institucije plaćaju na primjer toalet papir, kante za smeće, asfalt ili možda flašu pića.

“Ovo je postavka u kojoj građani mogu da vide najbezobrazniji način trošenja javnog novca. Imamo ovdje te čuvene kante za smeće koje je Vlada RS-a platila 1.700 maraka ili pepeljaru od 1.200 maraka ili recimo jednu od 666 flaša alkoholnog pića koje je Centar za predškolsko vaspitanje nabavio u okviru javnih nabavki”, kazao je Admir Bešić, UG “Prizma” Brčko distrikt BiH.

Sve ovo su primjeri brojnih pljački zabilježenih u zvaničnim revizorskim izvještajima o trošenju budžetskog novca. Nije pak zabilježeno da je neko za ovako nešto odgovarao.

“Pozivam građane da dođu i pogledaju gdje završava njihov novac. Glavna ideja ove postavke jeste da građanima pokaže način na koji svi nivoi vlasti, od najnižih opštinskih do najviših državnih, troše njihov novac. Glavna poruka građanima je kada vas dijete bude pitalo da mu kupite čokoladu, a vi ne budete mogli, znajte da to ne niste u mogućnosti zbog toga što je novac završio na ovakav način, što se recimo u jednoj pepeljari nalazi 600 čokolada ili što jedna korpa košta koliko dvadeset porodičnih računa za struju”, kazao je Bešić.

Prema podacima pojedinih nevladinih organizacija samo 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno je na transparentan način, a u ostalih 75 posto slučajeva razlike od stvarne i “prilagođene vrijednosti” pojedinih usluga i artikala završili su u džepovima neodgovornih pojedinaca. Kada je u pitanju Brčko distrikt, ovakvih slikovitih primjera dostupnih široj javnosti još uvijek nema, iako se podatak da je Brčko u samom vrhu najkorumpiranijih lokalnih zajednica odavno spominje po nevladinom statistikama.

(BDCTV)

Prethodni postNeizvjestan završetak izgradnje stadiona u Brčkom
Sledeći postJP „ Komunalno Brčko“ obilježilo Svjetski dan voda

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime