Jedna stvar koju je Bill Gates shvatio odmah, ali je Steveu Jobsu trebalo 20 godina da je shvati

66

Bill Gates je možda zakasnio na smartphone revoluciju, ali postoji jedna stvar koju je shvatio brže od nekih svojih kolega, a to je važnost platforme i digitalnog ekosistema.

Prema novoj knjizi “Pravila strategije” koju su napisala dva istaknuta profesora s poslovnih škola David Yoffie i Michael Cusumano, Gatesova sposobnost da brzo shvatiti vrijednost jedne “platforme industrijskog raspona, a ne samo proizvoda” ono je što je učinilo Microsoft dominantnim igračem na PC tržištu u roku od nekoliko godina.

U stvari, Gates je to shvatio od samog početka, dok je Steveu Jobsu trebalo više od dvije decenije da to shvati, navode profesori u knjizi.
“Bill Gates je odmah to ubrao”, rekao je Yoffie, a prenosi New York Times. “Andyju Groveu je trebalo 10 godina da to shvatiti, a Steveu Jobsu 20.”

Gates je ovo imao na umu kad je gradio Windows operativni sistem u kojem je trećoj strani, odnosno programerima, dopušteno da izrađuju softverske aplikacije na tom sistemu. Na taj način Windowsi su dobili mogućnost da izgrade masivni softverski ekosistem koji je pomogao da godinama ovaj sistem bude dominatan na PC tržištu.

Intelov bivši izvršni direktor Andy Grove takođe je vidio ovaj dolazak, pa je uskoro počeo proizvoditi mikroprocesore koji su korišteni u niz različitih industrija.

Jobs, s druge strane, uvijek je bio usmjeren na izgradnju prekrasnih proizvoda koji nisu nužno imali veliki broj partnera koji bi ih podržavali kao što je to bio slučaj kod Microsofta. Sve do 2003. godine Jobs to nije shvaćao, a kada je konačno shvatio izašli su iTunesi pa su i Windows PC korisnici mogli početi koristiti Appleov iPod na svojim kompjuterima. Čak ni prvi iPhone nije imao trgovinu za tzv. aplikacije trećih strana (third-party applications), međutim tadašnji rukovodeći ljudi u Appleu uspjeli su uvjeriti Jobsa da otvori iPhoneov operativi sistem kako bi i vanjski programeri mogli graditi svoje vlastite aplikacije. Bilo je to 2008. godine.

“Jobs je uvijek bio prvi u proizvodima, a u platformama je bio na drugom mjestu. Ali je na kraju to shvatio”, rekao je Yoffie.
Autori ističu da isto razmišljanje vrijedi i za tehnološke lidere nove generacije kao što su Larry Page (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Huateng Ma (Tencent) koji svi imaju duboko razumijevanje za “platformsko razmišljanje”, kako su se izrazili autori knjige.

Steve Jobs i Bill Gates poznavali su se više od 30 godina. Prema Gatesovim riječima, bili su ‘kolege, konkurenti i prijatelji’ više od polovice njihovih života.

(Tehnoklik.hr)

Prethodni postBanjalučanin koji pravi najbolji espreso na svijetu
Sledeći postBrčko Open 2015: Od 12 takmičara iz BiH osam dolazi iz Brčkog

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime