JP „ Komunalno Brčko“ obilježilo Svjetski dan voda

64

Povodom 22. marta – Svjetskog dana voda JP „Komunalno Brčko“ organizovalo je dvije aktivnosti u okviru kojih je više od 70 učenika Poljoprivredne i medicinske škole, Gimnazije i Osme osnovne škole imalo priliku da se informiše o značaju ovog datuma.

Učenici trećeg razreda Poljoprivredne i medicinske škole, smijer prehrambeni i ekološki tehničar posjetili su Fabriku vode u Plazuljama gdje su imali priliku da obiđu proizvodni pogon, upoznaju se sa tehnologijom prerade sirove vode te posjete laboratoriju gdje su im laboranti prezentovali dvije metode kontrolisanja vode titracijskim postupkom.

„Cilj ove aktivnosti, koju sedmu godinu za redom organizuje Služba za rizike JKP, je podizanje ekološke svjesti kod javnosti i učenika o značaju ovog važnog resursa bez kojeg ne možemo funkcionisati“, istakla je Suada Ćatović, šef Službe za upravljanje rizicima JP „Komunalno Brčko“.

Dušanka Todorović, profesorica tehnološke grupe predmeta Poljoprivredne i medicinske škole izrazila je zadovoljstvo zbog, kako ističe, izuzetno uspješne saradnje sa JP „Komunalno Brčko“.

„Za našu djecu je od izuzetne važnosti da ono što nauče u nastavi vide i praktično kako bi mogli bolje da shvate gradivo. Ovakve posjete veoma su značajne i nadam se da će ih u budućnosti biti više“, istakla je profesorica Todorović.

Održana prezentacija o značaju vodnih resursa

U okviru projekta „Preduzetničko učenje u obrazovnim sistemima Bosne i Hercegovine – Faza II“, u organizaciji JP „Komunalno Brčko“ održana je prezentacija o značajnu vodnih resursa u kojoj su učestvovali profesori i učenici Gimnazije, Osme osnovne škole te predstavnici Ekološkog udruženja „Dar prirode“ iz Brke.

Projekat se provodi na osnovu Sporazuma o saradnji između JU „Gimnazija“ i JP „Komunalno Brčko“ a jedna od aktivnosti je i obilježavanje značajnih ekoloških datuma. Kako je istakla Ismeta Osmanović, glavni projekt menadžer našeg preduzeća, ovaj IPA projekat ima za cilj osposobljavanje mladih učenika za dalje obrazovanje i zapošljavanje a finansiran je sredstvima Evropske Unije.

„ Cilj današnje prezentacije jeste da skrenemo pažnju na važnost vodnih resursa kojih Brčko distrikt ima dovoljno, značaj Fabrike vode ali i da razgovaramo o nivou zagađenosti, zaštiti voda te njihovom racionalnom korišćenju“, dodala je Osmanovićeva.

Tema Svjetskog dana voda 2016. je “Voda i poslovi”, jer skoro svi poslovi zavise od vode i onih koji obezbjeđuju njenu sigurnu isporuku. Racionalna i održiva upotreba vode u svijetu može znatno da utiče na usporavanje klimatskih promjena, na dalji razvoj poljoprivrede, proizvodnju zdrave hrane, razvoj zdravstva i energetskog sektora.

Prethodni postIzložba o javnim nabavkama koju morate pogledati
Sledeći post“Plaćam za prevođenje diplome sa srpskog na srpski”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime