JP „Komunalno Brčko“ ostaje partner Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH u projektu izvršavanja rada za opšte dobro na slobodi

72

Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i Admir Nuković, direktor JP „Komunalno Brčko“ sa saradnicima održali su danas radni sastanak na kojem su sumirali dosadašnje rezultate u okviru realizacije Ugovora o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi, koji je između ove dvije organizacije potpisan u martu 2014. godine.

U protekle dvije godine, na koliko je potpisan ugovor, na rad za opšte dobro na slobodi osuđeno je 16 lica i jedno lice koje čeka izdržavanje kazne, a koji su do sada proveli 572 dana na poslovima na koje su bili raspoređeni u JP „Komunalno Brčko“, a koji se uglavnom odnose na poslove održavanja vozila, opreme, održavanja javnih površina i druge pomoćne poslove, što je zavisilo od stručne spreme i afiniteta osuđenih lica nakon obavljenih razgovora sa povjerenicima, rekao je Admir Nuković i dodao da su se svi osuđenici korektno i odgovorno ponašali prilikom ispunjavanja uslova određenih ovom kaznenom mjerom.

JP Komunalno jedino je u Brčko distriktu BiH koje je sa Pravosudnom komisijom sklopilo ovakav ugovor, te je na ovaj način u Brčko distriktu BiH započela je praksa izricanja krivične sankcije rad za opšte dobro na slobodi, koju su sudovi u Brčkom do sada iskoristili 17 puta, odnosno u 2014. godini izrečeno je 7, u 2015. godini 9 pravosnažnih presuda i u 2016. godini 1 presuda. Na ovaj način osuđenicima je izrečena zatvorska ili novčana kazna, koja je, uz pristanak, zamijenjena kaznom rada za opšte dobro na slobodi.

Osuđenici su na radu za opšte dobro na slobodi proveli između 10 i 90 dana, što je zavisilo od visine izrečene kazne. Većinom su to bili prekršaji oz oblasti krivotvorenja ili falsifikovanja isprava, saobraćajni prekršaji i drugo. Prevashodna svrha rada za opšte dobro na slobodi jeste da se osuđenik kojem je pod određenim uslovima i obavezama ograničena sloboda, ne isključi iz društva, već da uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dobrovoljno ličnim postupcima, radom i odnosom prema posljedicama izazvanim krivičnim djelom, razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice. Ono što je najvažnije, istakao je Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije, jeste da nakon izdražavanja kazne nije evidentiran nijedan povratnik krivičnim djelima.

Za realizaciju ovog ugovora bilo je potrebno i da se imenuju povjerenici koji su zaduženi za nadzor i praćenje izvršavanja radnih zadataka osuđenika, te je naše preduzeće za ove potrebe imenovalo 7 zaposlenika. Svi osuđenici su bili osigurani tokom izdržavanja kazne i bio im je obezbijeđen topli obrok od strane JP „Komunalno Brčko“. Osim što je ovakav način izdražavanja kazne daleko bolji za počinioce kaznenih djela, donosi i značajne uštede Budžetu Brčko distrikta BiH, jer su troškovi trostruko niži u odnosu na troškove koji se plaćaju za smještaj osuđenih lica u ustanove za izvršenje kazne zatvora.

Nakon završenog sastanka, obe strane su se usaglasile da će naše preduzeće da se prijavi i na novi Javni poziv poslodavcima za zaključenje Ugovora za rad za opšte dobro na slobodi u Brčko distriktu BiH, koji je otvoren do 25.02.2016. godine, te su pozvali i druge poslodavce da se uključe u ovaj način resocijalizacije počinilaca krivičnih djela.

Prethodni postBDP započeo političko djelovanje na teritoriji Brčko distrikta
Sledeći postStarac smrtno stradao u požaru

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime