JU Gimnazija “Vaso Pelagić” obilježava Dan škole

175

Povodom Dana škole, učenica IV-3 Borjana Popović napisala je:

Današnji naziv JU Gimnazija „Vaso Pelagić” Brčko nosi od školske 2001/2002. godine. Nastanak i razvoj gimnazije pratimo od osnivanja Trgovačke škole u Brčkom školske 1883/1884. godine. Bila je to škola regionalnog karaktera, preteča kasnijeg višeg i visokog obrazovanja u Brčkom. Nakon Prvog svjetskog rata dolazi do školske reforme kada se, poslije skoro 40 godina rada, Trgovačka škola zatvara, a umjesto nje osniva Niža gimnazija i ovo je prvi put da se spominje termin gimnazija.

Dan škole (22. april) obilježavamo u posebnim epidemiološkim uslovima sa uvjerenjem, da sve može da stane osim obrazovanja, što je ideja vodilja nastavnog kadra ove prestižne vaspitno-obrazovne ustanove i njene direktorice Amele Helać.

Gimnazija je četvorogodišnja vaspitno-obrazovna ustanova koja nudi mogućnost školovanja učenika kroz tri smjera: opšti, društveno-jezički i računarsko-informatički. Razvijen je program pohađanja naprednog njemačkog jezika koji otvara mogućnost studiranja i zapošljavanja u svim zemljama njemačkog govornog područja.

Posebno je zapažen rad sekcija: dramske, literarne, novinarske, recitatorske, muzičke, ekološke, filmske, likovne, informatičke… Sportski programi takođe ne zaostaju, posebno: odbojka, fudbal, košarka i stoni tenis. Ohrabruje činjenica da učenici imaju razvijenu svijest za volonterski i humanitarni rad, i da samoinicijativno organizuju brojne dobrovoljne akcije. Za uspješnu realizaciju nastavnog programa brinu nastavnici i stručni suradnici. Društvo koje ima učenike i školu kao što je naša gimnazija, ne treba da brine za svoju budućnost.

Iz ugla maturanta koji završava gimnaziju sa odličnim uspjehom, osjećam veliko zadovoljstvo što ju pohađam. Shvatam napore i požrtvovanje naših nastavnika, da dobijemo najkompletnije moguće obrazovanje, širinu u pogledima i razumijevanje sebe i svijeta u kome živimo. Postajemo ljudi, sa idejom da budemo od koristi, sebi, porodici i društvenoj zajednici.

Veliko interesovanje za upis u gimnaziju razumljivo je i opravdano, jer stvara preduslove za uspjeh u životu kome stremimo. Mlađim generacijama želim da uspiju u namjeri da se upišu i pohađaju našu gimnaziju, jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u BiH.

Učenicima mlađih razreda želim mnogo dobrih ocjena. Kolegama maturantima, da nađu svoj put i sreću, i da budu zadovoljni sobom i svojim životom te mojim dragim nastavnicima da izvedu na put još mnogo generacija i dobrih ljudi.

Svima nama mnogo zdravlja, posebno u ovom teškom vremenu. Kažu da nema teških vremena. Kakvi ljudi, takva i vremena.

Budimo ljudi.

Srećan nam Dan škole!

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postSanacija dijela regionalnog puta R460 Brčko – Cerik
Sledeći postMeđu prioritetnom grupom za vakcinaciju i novinari