Kako izgleda najgenijalniji vrtić na svijetu?

137


Većina djece raspameti se kada padne kiša. Nema veće sreće nego skakati po lokvicama. A japanski arhitekti su zaključili da, ako postoji mjesto gdje bi djeci sve trebalo biti dopušteno i gdje bi trebali uživati u dječjim stvarima ne zamarajući se zbog mokrih cipela ili čarapica, to je definitivno vrtić.

Tako je jedan japanski arhitektonski studio iz Kumamota dizajnirao vrtić u kojem je pod tako napravljen da se na njemu tokom kiše na jednom mjestu skuplja velika količina vode pretvarajući se u lokvu kako bi se djeca mogla igrati. Dvorište škole je osmišljeno kako bi akumulirao kišnicu, tako da nakon velikog pljuska stvori se velika lokva koja samo čeka djecu na igru.

Zimi pozorište

Glavni arhitekt Hibino Sekkei dizajnirao je dvorište na taj način da tokom suvog vremena prostor može funkcionisati kao prostor za badminton a zimi se može pretvoriti u klizalište.

Osim ovog neobične i fantastične ideje, kako piše Spoon Tamago, arhitekti osmisli još jednu simpatičnu ideju. Naime, u vrtiću učenici donose svoje stolac i stol koji na kraju godine kada odlaze iz vrtića uzimaju sa sobom. Na taj način je osiguran kontinuirani protok novog namješta koji pomaže u održavanju svježine i estetike prostora.

(Telegram.hr)

Prethodni postStiže dugoočekivano ažuriranje Instagrama
Sledeći postPredsjednik ŽOK „Bimal Jedinstva“ podnio ostavku

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime