Kako je James Harrison darovanjem krvi spasio dva miliona života

71

Australac James Harrison davao je plazmu svake tri sedmice punih 60 godina i zahvaljujući jedinstvenim antitijelima u svojoj krvi spasio živote dva miliona beba koje su mogle podleći hemolitičkoj bolesti novorođenčadi, objavio je CNN u priči o tom nesvakidašnjem pothvatu.

Harrison (78) u svojoj krvi ima rijetka antitijela koja su korištena za izradu injekcija anti-D imnoglobulina koji sprječava imunosni sustav majki s rh negativnom krvnom grupom da napada njihovu nerođenu rh pozitivnu djecu.

Kad mu je bilo 14 godina Harrison je bio podvrgnut teškoj operaciji pluća i spasila ga je transfuzija krvi. Stoga je i sam postao davatelj čim je postao dovoljno star. U to vrijeme, hiljade beba umirale su svake godine od hemolitičke bolesti novorođenčadi.

Doktori su ubrzo otkrili da Harrisonova krv ima rijetka antitijela za koja se znalo da sprečavaju da majke s rh negativnom krvnom grupom razviju antitijela protiv svoje rh pozitivne djece i 60-ih godina prošlog stoljeća počeli su koristiti njegovu plazmu za izradu anti-D imnoglobulina koji danas rutinski zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće.

“Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je otkrila donatora s tim antitijelima i to je u to doba bilo revolucionarno”, rekla je CNN-u Jemma Falkenmire iz australskog zavoda za transfuziju krvi.

Koliko su ta antitijela rijetka govori i podatak da je od tada u cijeloj Australiji pronađeno još samo pedesetak odgovarajućih donatora.

“Svaka doza krvi je dragocjena, ali Jamesova je posebna. Svaka anti-D injekcija proizvedena u Australiji potiče od Jamesa”, dodala je Falkenmire. “A pošto je više od 17 posto žena u Australiji izloženo riziku, James je spasio mnogo života”.

“Čovjek sa zlatnom rukom”, kako ga zovu, plazmu daje i danas. I priznaje da ne može podnijeti pogled na krv. “Nikad, nikad nisam gledao kako mi igla ulazi u ruku”, rekao je CNN-u. “Gledam u strop, gledam sestre, ali nikad nisam gledao iglu. Ne mogu to podnijeti”.

Tog junaka to nije omelo da proslavi svoju hiljaditu donaciju prije četiri godine. Tada je rekao medijima: “To je jedini rekord za koji stvarno želim da bude oboren”.

(FENA)

Prethodni postDoddle Draw – prva igrica za Facebook Messenger
Sledeći postMemorijalni turnir u odbojci Milorad Dragičević 2015

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime