Kako pravilno koristiti klima uređaj

194

Cilj ugradnje klima uređaja u prostorije je osigurati prijatnije životne i radne uslove. Njihovo korištenje može imati i negativne posljedice koje je vrlo lako izbjeći ukoliko se pridržavate osnovnih pravila. U protivnom bi i vi mogli završiti kod ljekara s nekim od simptoma koji se manifestuju kao hronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.

Ove zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine su posljedica korištenja rashladnih uređaja tj. nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata. Klima uređaji koji su danas neophodni, pa stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tokom ljetnih mjeseci.

Osnovna pravila korištenja klima uređaja

1. Razlika između vanjske i unutrašnje temperature ne smije biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do ‘šoka’ koji negativno utiče na zdravlje. Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio ‘šok’. Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatiziranom prostoru može dovesti do upale uha.

“Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti”.

3. Održavanje i čišćenje klima uređaja je takođe važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jedno godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinfikovati uređaj odgovarajućim sredstvom.

4. Klima uređaj nikad ne smije duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima duva pa ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima uređaja.

5. Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tokom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima ‘bori’ s više vrućeg vazduha to će jače raditi i tako će se trošiti više struje. Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju.

Tako ćete klima uređaju olakšati posao te mu produžiti vijek trajanja, a i potrošićete manje struje, dakle i manje novaca.

(Zadovoljna.hr)

Prethodni postInstagram napokon u HD-u
Sledeći postSeminari u Trebinju i Odžaku za odbojkaške trenere

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime