Kako se osloboditi mirisa iz kuhinje nakon pripremanja hrane

74

Svi volimo miris dobro pripremljene hrane. Ali isto tako ne volimo da nam se ti mirisi satima zadržavaju u prostorijama u kojima boravimo. Oni su često zaista jaki i ukoliko ih se ne oslobodite na vrijeme, mogu ostati u prostoriji danima. Sjetite se samo koliko može biti neprijatan miris bijelog luka ili ribe, ali i koliko je pripremljena riba ukusna kada joj se doda par čenova luka.

Pa kako onda eliminisati neprijatne mirise iz kuhinje? Pomoći ćemo vam da se riješite mirisa nakon pripremanja hrane – isprobajte neke od sljedećih metoda:

#1 Otvorite prozore i vrata dok kuvate

Ovo je jedan od najlakših načina da se oslobodite mirisa iz kuhinje. Otvorite vrata terase i prozore koji su na suprotnim stranama vašeg doma. Na taj način ćete stvoriti uslove za brži protok vazduha, pa će i mirisi nastali kuvanjem brže i lakše izaći iz vašeg doma.

Međutim, ukoliko kuvate u zimskom periodu, ovo možda neće biti najprihvatljivija opcija. Zato ako želite da se na najbolji način oslobodite mirisa, nabavite kuhinjsku napu koja će efikasno izbaciti ustajali vazduh napolje.

#2 Ne zaboravite da uključite napu

Ako u kuhinji imate instaliranu napu, ne zaboravite da je uključite, da biste se oslobodili mirisa uvijek kad kuvate. Ventilatori koji se nalaze unutar nape izvlače isparenja od kuvanja, a samim tim i mirise i spriječavaju da se šire po drugim prostorijama u vašem domu. U stvari, dobra ideja je da uključite napu svaki put kada koristite i rernu, a ne samo ploču za kuvanje.

Ako nemate ventilator, odnosno napu u svojoj kuhinji, obavezno razmislite o tome da je instalirate i dobićete sjajnog saveznika u borbi protiv kuhinjskih mirisa. Dobro bi bilo da za postavljanje nove kuhinjske nape angažujete ljude koji se profesionalno bave ugradnjom bijele tehnike ili izradom i ugradnjom kuhinja.

Međutim, nije nemoguće ni da sami instalirate napu u svojoj kuhinji. Uz odgovarajući alat i praćenje uputstva za montiranje koje daje proizvođač, možete ovaj posao uraditi i samostalno i tako uštjedeti nešto novca.

Ne zaboravite da napu birate prema veličini kuhinje, odnosno veličini ploče za kuvanje, ali i na osnovu toga koliko često kuvate. Takođe, u zavisnosti od toga da li imate mogućnost odvoda ili samo prečišćavanja vazduha, biraćete između odvodne i recirkulacijske nape.

#3 Prokuvajte biljke lijepih mirisa

Svoj dom možete učiniti mirišljavim i bez hemijskih osvježivača i mirišljavih svijeća, koje možete naći u bilo kojoj prodavnici. Napravite sopstvenu mješavinu mirisa, koristeći namirnice koje imate u kuhinji. Iskoristite kore citrusa, jabuke, karanfilić, štapiće cimeta ili ruzmarin. Dodajte sastojke u lonac sa vodom i kuvajte tokom i nakon pripremanja obroka. Ne samo da će para apsorbovati neželjene mirise, već će i ovlažiti suvi vazduh tokom sezone grijanja, kao i u vrelim ljetnim danima.

Treba napomenuti da postoje i posebna eterična ulja koja možete koristiti u ovu svrhu. Pa ukoliko nemate na primjer sušenu lavandu, možete kupiti malo eteričnog ulja ove biljke i prokuvati u nekom sudu.

#4 Upotrebite prečišćivač vazduha

Ako vam dodatno kuvanje mirišljavog bilja nakon pripreme hrane predstavlja problem, možete upotrijebiti električni prečišćivač vazduha. Mali modeli ovih izuzetno korisnih električnih aparata su savršeni za kuhinje, a pritom su i prilično tihi.

Osim toga što prečišćuju vazduh i uklanjaju iz njega bakterije, plijesni i perut vaših kućnih ljubimaca, oni sakupljaju i neprijatne mirise, u zavisnosti od filtera koji koristite.

#5 Napravite prirodni osvježivač prostora

Ako još u svom domu osjećate miris marinirane hrane od prethodne večeri, probajte da ga neutrališete osvježivačem prostora koji ćete sami napraviti. U bocu sa rasprskivačem sipajte tri četvrtine šolje vode, dvije kašike alkohola i deset do dvadeset kapi eteričnog ulja lavande, pomorandže, karanfilića ili mente, na primjer.

Ovako pripremljenu smjesu prsnite nekoliko puta po prostoriji odmah nakon što završite sa kuvanjem. Smjesu koju ste napravili možete čuvati i duži vremenski period. Stavite je ispod sudopere ili na neko drugo tamno mjesto koje vam je na dohvat ruke kako bi lako mogli da je upotrebite.

#6 Očistite posuđe odmah nakon kuvanja

Dok kuvate, ulje vam vjerovatno pršti van posuđa, bez obzira koliko kvalitetno suđe koristite. Zato obrišite štednjak i radnu površinu i operite sve masne posude odmah nakon što završite sa pripremanjem hrane.

Na primjer, najbolje je da tiganj u kome ste pržili meso, jaja ili pohovali tikvice operete odmah, a ne da ga ostavite tokom noći da širi miris zagorijele masti ili ulja. Takođe, ne zaboravite da očistite sudoperu, odvod, ali i da iznesete đubre i zamijenite kesu za smeće u kanti. Što prije to budete uradili to će vaše zavjese i namještaj imati manje vremena da upiju neprijatne mirise.

#7 Koristite sodu bikarbonu

Još jedna od metoda za apsorbovanje mirisa u vazduhu je upotreba soda bikarbone. Ljudi toliko često stavljaju ovo jedinjenje (natrijum hidrogenkarbonat) u svoje frižidere da su se sada na tržištu pojavile kutije koje su specijalno dizajnirane da se u njih sipa ovaj bijeli prah i odlaže u rashladne uređaje.

Soda bikarbona je posebno dobra kada je riječ o apsorpciji kiselih namirnica, kao što su riba, paradajz, tikvice, krastavci i drugo povrće. U stvari, većina neprijatnih mirisa pripada grupi kiselih namirnica, a pH sode bikarbone pomaže u neutralizaciji kiseline u tim namirnicama. To za posljedicu ima smanjenje neprijatnih mirisa. Isto važi i kada je u pitanju hrana van frižidera. Zato stavite malo soda bikarbone u neku posudu i ostavite je da stoji na radnoj površini u toku i nakon kuvanja.

Koliki god da ste gurman i da uživate u pripremanju ukusnih jela, sigurno ne želite da sutradan osjećate mirise hrane koja je pripremana prethodne večeri. Pa ukoliko želite da neutrališete mirise za vrijeme i nakon kuvanja vaših omiljenih jela, poput ribe, čorbi, ili masnih svinjskih odrezaka, obavezno isprobajte neke od savjeta koje smo vam dali u ovom tekstu. Nadamo se da će vam oni pomoći da nakon pripremanja hrane vazduh u vašem domu bude čist i mirišljav. Tako ćete ne samo uživati u vrhunskoj svježe pripremljenoj hrani, nego i u ambijentu.

Piše: Srbijanka Stanković 

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPrivremena obustava saobraćaja zbog održavanja atletske manifestacije „Međunarodni polumaraton Brčko“
Sledeći postKK “Lavovi”: Pobjeda predpionira i poraz pionira od ekipe “Rudar” iz Ugljevika