Kako stranci vide BiH?

112

Kanal na YouTubeu Geography Now svake sedmice na svoj kanal postavi video o geografiji neke države, a ove sedmice je postavio edukativni video o Bosni i Hercegovini. Odmah na početku Paul Barbato govori kako BiH može biti pitanje za milion dolara na nekoj emisiji. Rekao je kako BiH, na prvi pogled, ima vrlo jednostavnu zastavu ali ispod koje se krije mnogo toga te je objasnio šta predstavlja. O političkoj geografiji je rekao da se gledatelji pripreme jer postoji mogućnost da imaju blagi napad u pokušaju da sve razumiju. O fizičkoj geografiji je kazao kako BiH ima veoma mali izlaz na more koji iznosi 25 kilometara. Takođe je govorio i šta je Bosna, a šta Hercegovina.

Dodao je i da je BiH podijeljena na dva entiteta na FBiH i Republiku Srpsku. Spomenuo je i Sarajevo kao glavni grad FBiH i Banjaluku kao glavni grad RS.

Osvrnuo se i na rat te je kazao kako postoji mnogo podsjetnika na brutalnu prošlost. Nabrojao je sarajevski Tunel spasa i “sarajevske ruže”. Spomenuo je i Icarove konzerve koje su građani BiH dobijali tokom rata i koje su sadržavale svinjetinu, što je za većinsko muslimansko stanovništvo bilo beskorisno, ali da je podignut spomenik tome.

Govorio je i prirodnim ljepotama BiH, ali je spomenuo i “smiješnu stranu”, odnosno da većina građana vjeruje da država posjeduje najveće piramide, a koje su smještene u gradu Visoko.

Barbato je rekao da su, pored komplikovane situacije u BiH, ljudi možda i kompleksniji. “Uvijek morate misliti o broju tri, odnosno – nikad u ovoj državi ne govorite nekome da je ‘samo’ Bosanac”, rekao je.

Kazao je i kako su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski jezici poprilično isti i da se možemo razumjeti dok pričamo. Jedina razlika je da se srpski piše ćirilicom, a bosanski i hrvatski se pišu latinicom. “Ali, svakako će vam reći da postoje tri jezika – bosanski, hrvatski i srpski”, kazao je Barbato.

(NN)

Prethodni postMračna strana Japana: Od misteriozne bolesti pate milioni ljudi
Sledeći postBMW pustio u opticaj električni teretni kamion

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime