Kako su dva čovjeka preživjela pakleni zatvor u kojem je umrlo 12 hiljada duša

142

Tuol Sleng važi za najozloglašenije mjesto u Kambodži. Tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka u ovom zatvoru stradalo je najmanje 12 hiljada zatvorenika. Samo šačica ljudi uspjela je da preživi brutalni režim diktatora Pola Pota.

Čum Mej i Bou Meng su dvojica takvih. Danas, 40 godina kasnije, njih dvojica svakodnevno posjećuju ćelije Tuol Slenga i posjetiocima pričaju potresnu priču o svojim danima provedenim u tom kambodžanskom kazamatu.

Čum Mej (83) je u aprilu 1978. godine brinuo samo o jednoj stvari – kako da ostane živ. Radio je kao mehaničar, a njegov mirni život naglo je dobio neočekivani i po njega umalo koban obrt kada su ga Crveni Kmeri uhapsili i bacili u zatvor pod optužbom da je agent CIA.

“Ja tada nisam ni znao šta ta tri slova, ‘CIA’, uopšte znače. Po dolasku u Tuol Sleng, čuvari su me svukli, izmjerili i fotografisali, nakon čega su me tako golog smjestili u ćeliju koja je bila toliko mala i uska da nisam mogao da sjednem, već sam sve vreme stajao. Umjesto wc šolje, stajala je prazna kutija za municiju”, prisjeća se Mej, dok prstima prelazi preko crno-bijele fotografije ubijenih zatvorenika Tuol Slenga.

U 12 narednih dana koji su uslijedili, Mej je u tri navrata stravično mučen u jednoj od “soba za ispitivanje”. Čuvari su ga tukli palicama koje su bile obložene žicom, čupali mu nokte na nogama, da bi ga na kraju podvrgavali elektrošokovima.

“Stalno su mi ponavljali da priznam da sam strani špijun. Kako nisam imao pojma o čemu se radi, povećavali su mučenje. Na kraju su mi nabili elektrode u uši i puštali struju. Osjećao sam da mi glava gori. Nakon strašnih bolova sam priznao da radim za neka tri slova za koja nisam imao pojma šta znače”, kaže Mej, i sjeda za isti onaj sto za kojim je sjedeo prije skoro 40 godina, kada su ga pripadnici Crvenih Kmera zvjerski mučili.

Snage Pola Pota za kratko vrijeme su sve “neprijatelje države” pohapsili pod optužbom da rade za KGB i CIA. Sličnu sudbinu doživio je i slikar Bou Meng, koji je, kao i Mej, usljed mučenja priznao djelo koje nije počinio.

“Jedino što me je spasilo jeste moje slikarsko umijeće. Kada je upravnik zatvora, ozloglašeni “Duh”, saznao da sam slikar, naredio mi je da naslikam veliku sliku Pola Pota. Naravno, ne treba da napomenem da mi je jasno savio do znanja da će me rastrgnuti ukoliko slika ne bude dobra”, priča Meng, koji je tri mjeseca slikao lik kambodžanskog vođe na platnu 2×1,8 metara.

Kako je “Duh” bio zadovoljan portretom, zatražio je zarobljenom slikaru da naslika likove Karla Marksa, Lenjina, Mao Cedunga i Ho Ši Mina.

“Niti sam znao za šta mu trebaju, niti sam smio da pitam tako nešto. Ćutao sam i radio”, kaže slikar, koji danas ima 81 godinu.

Nakon što je Vijetnam okupirao Kambodžu i uspostavio novu vlast, 15 preživelih “špijuna” iz Tuol Sleng zatvora je oslobođeno. Ostali su preminuli.

Danas, Čum Mej i Bou Meng svakodnevno drže predavanja u nekadašnjem kazamatu, koji je sada “muzej genocida”. U knjizi koju su zajedno napisali opisani su svi užasi Tuol Slenga i Potovog režima. Parče mračne kambodžanske istorije prodaje se za 10 dolara, a Mej i Meng kažu da su se na pisanje istog odlučili kako bi nadolazećim generacijama pokazali šta se može dogoditi “kada ludak preuzme vlast”.

(Blic)

Prethodni postKaratisti „Lokomotive“ osvojili 9 medalja
Sledeći postUkivok – Napušteni grad duhova

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime