Kaladžić: Veliki broj Brčaka teško će ostvariti pravo na penziju

69

Veliki broj radnika sa područja Brčko distrikta neće uspjeti da ostvari pravo pravo na penziju po osnovu rada, izjavio je danas Srni sekretar brčanskog sindikata Ilija Kalajdžić.

Komentarišući podatak Poreske uprave u Brčkom da brčanske firme Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, zaključno sa 2015. godinom, duguju 17,4 miliona KM, Kalajdžić je rekao da je taj problem “ostavio OHR, koji je svojevremeno zabranio inspektorima iz entiteta da dolaze na teritoriju distrikta”.

“Ovdašnji inspektori nisu imali ovlaštenja da kontrolišu firme da li uplaćuju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje radnika. Kasnije smo, ipak, uspjeli da izdejstvujemo da se potpiše sporazum sa entiteskim fondovima, što su učinili Vlada i Direkcija za finansije distrikta”, pojasnio je Kalajdžić.

Prema njegovim riječima, efekti tih potpisanih sporazuma su nikakvi.

“Čak i one firme koje su redovno uplaćivale u fondove penzijsko-invalidskog osiguranja, s predumišljajem su, budući da to zvanično niko od njih ne traži da čine, odustale od plaćanja”, dodao je Kalajdžić.

On je napomenuo da umjesto da se smanjuje, cifra dugovanja prema entitetskim fondovima za penzijsko i invalidsko osiguranje se uvećava, “a pritom se mnogi poslodavci bogate, potkradajući i fondove i radnike”.

“Riječ je o savim neuređenoj oblasti u ovoj lokalnoj zajednici”, istakao je Kalajdžić.

On je napomenuo da je Sindikat distrikta Brčko, pozivajući se na Zakon o javnom pristupu informacijama, tražio od entitetskih fondova za penzijsko-invalidsko osuguranje da dostave spisak dužnika pravnih lica, ali da je to izostalo.

(SRNA)

Prethodni postZamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexandera Chuplygina posjetio Brčko
Sledeći postOve godine za 8. Mart gostuje Hari Mata Hari

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime