„Klub ljubitelja prirode“ inicijator rješavanja problema napuštenih pasa i neodgovornog vlasništva u Brčkom

41
Izvor fotografije: KLJP Brčko

Nakon više pojedinačnih sastanaka, održanih u protekloj godini sa relevantnim institucijama i organizacijama, koje imaju udio u odgovornosti i procesu rješavanja problema napuštenih pasa na ulicama Brčko distrikta BiH, Udruženje „Klub ljubitelja prirode“ iz Brčkog nastavlja i u ovoj godini rad na rješavanju problema napuštenih pasa na javnim površinama u Brčko distriktu BiH.

U Omladinskom centru organizovali su sastanak sa predstavnicima nekoliko nekoliko institucija i ustanova, razmatrajući problem pasa na ulicama, načine kontrole njihovog broja i moguća sistemska rješenja.

„Ovim putem se zahvaljujemo predstavnicima Policije, Veterinarske stanice, Pododjeljenja za veterinarstvo, JU Poljoprivredne škole, JP Komunalno Brčko i Inspektorata Brčko distrikta BiH, te izražavamo žaljenje što se pozivu nisu odazvali nadležni iz skupštinske Komisije, te Kabineta gradonačelnika, iako im je poziv blagovremeno upućen“, kažu u Klubu ljubitelja prirode.

Nakon sastanka, na kojem su svi, kako kažu, otvorili sve karte, te iznijeli mišljenje o ovom problemu, doneseni su i određeni zaključci.

Izvor fotografije: KLJP Brčko

„Formirati komisiju za anketiranje vlasnika pasa u nekoliko naselja Brčko distrikta BiH, te one koji nisu svoje zakonske obaveze ispoštovali, uputiti da pse čipuju i vakcinišu u određenom roku, nakon čega će se vršiti provjere, te izricati sankcije onima koji su se oglušili. Provjeriti mogućnosti rasterećenja azila za pse, sa akcentom na pitanje spalionice. Ovom prilikom hoćemo da naglasimo i to da smo prisutnima predstavili ideju rješenja ovog problema na duge staze, koja se sastoji od kažnjavanja neodgovornih vlasnika, te uporednih sterilizacija “kvartovskih pasa”, sterilizacije pasa koji se udome iz Azila, te sterilizacije pasa kao dijela obrazovanja veterinarskih tehničara. Došli smo do izgovora da je “politika kočnica” te da se mora naći političko rješenje za pojedina pitanja iz ove oblasti, posebno misleći na kaznenu politiku, i promjenu određenih pravilnika i drugih rješenja koja uređuju ovu oblast“, navode iz KLJP-a.

Najavljuju da će nastaviti i dalje da rade „u smijeru zakazivanja sastanaka sa predstavicima politike, te pokušati pronaći kompromis koji sve zadovoljava“.

Sastanak je dio aktivnosti u okviru projekta “Odgovoran vlasnik”, koji je podržalo Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; klub ljubitelja prirode
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 6.2.2023. godine do 12.2.2023. godine
Sledeći postTursku i Siriju pogodio razoran zemljotres