Ko tjera djecu u BiH na prosjačenje i prodavanje tijela na benzinskim pumpama?

193

U Bosni i Hercegovini najveći problem, kada je u pitanju trgovina ljudima, predstavlja eksploatacija djece koju kriminalne grupe prisilno angažuju da prose po većim centrima u zemlji, ali i seksualna eksploatacija žena, koju je teško suzbiti.

Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu sigurnosti BiH, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se u subotu obilježava, ističe da je najveći problem u BiH, ali i u regionu i svijetu, sada trgovina djecom koja za cilj ima natjerati ih da prose kako bi sav prikupljeni novac dala organizovanim kriminalnim grupama, pišu Nezavisne novine.

“Stoga je cilj akcije koju organizujemo zajedno sa četiri nevladine organizacije u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, da upozori građane BiH da ne daju novac djeci koja prose, jer time ne pomažu djeci, nego tim kriminalnim grupama”, poručio je Rizvo.
Ističe da je veliki problem i seksualna eksploatacija žena, te da su to sada uglavnom žene iz BiH, i da je teško ući u trag tim grupama, jer rade po stanovima, preko interneta i na poziv. I izvještaji međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a djeluju u BiH, te pojedinih ambasada, govore da su najčešća meta trgovine ljudima u BiH žene i djeca.

Iz bh. udruženja navode da ne mogu utvrditi tačan broj maljoljetnica koje su žrtve prostitucije, ali da je zabrinjavajuća činjenica da je sve više djece na meti trgovaca maloljetnicima. Ženama se često trguje zbog seksualnog iskorištavanja. To su podaci OSCE-a i podaci iz izvještaja o trgovini ljudima u BiH koji su radili predstavnici američke vlade, a koji se nalazi na stranici Ambasade SAD u BiH.
U izvještaju stoji da je BiH polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene, djecu i osobe sa smetnjama u razvoju koji su podvrgnuti trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada.
Navode da se ženama i djevojkama iz BiH trguje u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar zemlje u privatnim stanovima, motelima i na benzinskim pumpama.

Lokalne organizirane kriminalne grupe podvrgavaju dječake i djevojčice romske pripadnosti prisilnom radu, kao i prisilnom prosjačenju i prisilnom sklapanju braka. U nekim slučajevima prisilno sklopljenih brakova, djevojčice stare svega 12 godina podvrgnute su prisilnom kućnom radu i oduzete su im putne isprave.

Žrtve iz BiH su podvrgnute trgovini u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Azerbejdžanu, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i drugim zemljama u Evropi. U izvještaju se naglašava da se vlasti BiH ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima; međutim, one čine značajna nastojanja u tom pravcu.
“Vlada je namijenila sredstva iz državnog budžeta za borbu protiv trgovine ljudima. I Brčko distrikt i RS su izmijenili zakone u toj oblasti. Uprkos tim mjerama, Vlada nije pokazala napredak u pogledu osuđivanja počinitelja trgovine ljudima niti identificiranja i zaštite žrtava trgovine ljudima; stoga je BiH rangirana na nivo 2 i stavljena na nadzornu listu.

Vlada još nije izmijenila i dopunila sve zakonske propise na nižim nivoima kako bi tretirala sve oblike trgovine ljudima kao krivično djelo, u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima”, stoji, između ostalog, u izvještaju američke vlade.

(NN)

Prethodni postRiješite se kamenca u bubregu
Sledeći postSedam namirnica koje “prže” masti na stomaku

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime