Koja dijagonala TV ekrana odgovara vašoj dnevnoj sobi?

611
Izvor: pexels.com

Odabir prave veličine TV-a nije tako jednostavan, kao što vam se možda čini. Prije svega zato što prilikom odlučivanja morate uzeti u obzir nekoliko faktora. Najbitniji su veličina prostorije, udaljenost televizora od gledaoca i lične želje kupca. U ovom članku razmotrićemo različite opcije da biste donijeli pravu odluku pri kupovini i obezbjedili najbolje moguće korisničko iskustvo. Iako se danas ljudi često odlučuju po principu što veće to bolje, stvari su ipak malo drugačije.

Nemojte se voditi samo cijenom i veličinom ekrana, uzmite u obzir i druge faktore, poput rezolucije. Rezolocija je takođe jako važna kada treba odlučiti koliko veliki TV uređaj nam je potreban. Na kraju svega, treba pomenuti i to da tehnologija izrade ekrana, kao i kvalitet korišćenih materijala mogu igrati veoma značajnu ulogu.

Zato je naš savjet da prije svega kupujete provjerene robne marke. Tako na primjer, Hisense brend je prepoznatljiv u svijetu po kvalitetnim TV uređajima, koji daju sliku vrhunskih performansi. A ako ste se već odlučili za brend, evo kako da odredite veličinu dijagonale ekrana koja će biti idealna za vašu dnevnu sobu.

Veličina TV-a i udaljenost gledaoca

Udaljenost sa koje ćete gledati televiziju igra ključnu ulogu u izboru idealne veličine ekran. To je zato što će naše oko na različitoj udaljenosti drugačije vidjeti (percipirati) sliku na ekranu. Naravno, ne zaboravite i da redovno čistite ekran vašeg televizora, jer ćete samo na taj način dobiti najbolju sliku koju vaš TV može pružiti.

Za bolje korisničko iskustvo trebalo bi da održavate idealan odnos dijagonale TV-a i udaljenosti gledanja. Ovdje treba naglasiti da ne postoji jedinstvena formula, jer sve jako puno zavisi od rezolucije. Pa ako vaš televizor ima HD ready ili Full HD rezoluciju onda je najbolje njegovu dijagonalu pomnožiti sa dva. Na taj način ćete dobiti odgovarajuću udaljenost TV-a od idealnog mjesta za gledanje. Sa druge strane, ako je u pitanju 4K rezolucija onda je koeficijent kojim množite dijagonalu 1.5.

Na primjer, ako je vaš ekran dijagonale 50 inča (127cm) i ima Full HD rezoluciju, trebate se udaljiti od njega oko 2,5 m a ako je u pitanju 4K rezolucija onda bi rastojanje između TV-a i gledaoca trebalo da bude oko 1,9 m.

Da ne biste računali za svaku od dijagonala, evo kratke tabele:

Veličina ekrana,  (dijagonala), u inčima

Idealna udaljenost gledanja TV-a sa HD i Full HD rezolucijom Idealna udaljenost gledanja TV-e sa 4K rezolucijom
32” 163 cm 122 cm
40” 203 cm 152 cm
43” 218 cm 164 cm
50” 254 cm 190 cm
55” 280 cm 210 cm
65” 330 cm 248 cm
75” 381 cm 286 cm
85” 432 cm 324 cm

 

Treba istaći da pojedini proizvođači daju smjernice za 4K rezoluciju da koeficijent kojim treba množiti dijagonalu ekrana kako bi se dobila odgovarajuća udaljenost iznosi svega 1.2. Time možda žele da ukažu na kvalitet njihovih uređaja. Međutim, mi vam ipak savjetujemo da se držite univerzalnih standarda iz tabele.

Dimenzije ekrana televizora u zavisnosti od kvadrature sobe

U zavisnosti od veličine sobe, biraćete i odgovarajuću veličinu TV-a. Na primjer, nije dobro uzeti televizor samo zato što ima ekran dijagonale 105”. Važno je odrediti gdje će biti postavljen i posebno da li imate dovoljno mjesta u sobi da se udaljite od njega. Za male dnevne sobe, ova dimenzija će svakako biti prevelika.

Izvor: pexels.com

Male dnevne sobe

U dnevnim sobama koje imaju površinu do 15m2 televizori od 32” do 43” su optimalno rješenje. Sve preko toga može nepotrebno zauzimati prostor, a pritom je i pitanje da li ćete kada postavite sav namještaj imati mjesta da se dovoljno odmaknete od TV-a.

Televizori iz ovog opsega su često energetski efikasniji i cjenovno pristupačniji. To ih čini odličnim izborom za one koji imaju ograničen budžet.

Dnevne sobe srednje veličine

Ako je vaša dnevna soba srednje veličine, do dimenzija 4×5 metara odnosno dvadesetak kvadrata, onda su najprikladniji televizori čija je dijagonala od 45” pa do 55” inča. Oni omogućuju idealno uklapanje u prostor bez rizika da uređaj svojom veličinom odudara od dizajna sobe.

U ovom opsegu dijagonala proizvođači nude ogroman izbor modela sa različitim funkcija i karakteristikama. To znači da ćete lako pronaći savršeno rješenje za vašu dnevnu sobu.

Velike dnevne sobe

Veliki i prostrani dnevni boravci od preko 30m2 zahtijevaju televizore najvećih dijagonala. Oni vam mogu pružiti impresivno korisničko iskustvo, skoro kao da ste u bioskopu. Savršeni su za gledanje filmova, sportskih događaja ili igranje video igara sa prijateljima. To su uglavnom uređaji koji imaju dijagonalu od 65” i više. Naravno, treba napomenuti da su dosta skuplji i da troše više struje.

Faktori koje takođe treba uzeti u obzir

Prije svega, treba uzeti u obzir raspored namještaja. Veličina TV-a ne bi trebalo da preopterećuje prostor. To znači da uređaj nije prevelik, ali sa druge strane ni premali. Ako ga postavljate na neku komodu a ne pomoću držača na zid, razmislite kako će se uklopiti u ostatak namještaja, počev od veličine pa sve do boje. Takođe, estetski bi bilo lijepo i da sakrijete kablove koji iz televizora izlaze. Mislite unaprijed, da poslije ne biste morali da postavljate ponovo.

Izvor: pexels.com

Još jedan ključan faktor koji treba uzeti u obzir je mjesto postavljanja, odnosno optimalni ugao gledanja. Položaj televizora bi trebao biti takav da nije ni previsoko ali ni prenisko. Sredina ekrana, mjesto gdje se sjeku dijagonale trebalo bi biti u visini očiju kada sednete da ga gledate. Čak može biti i nekoliko centimetara niže. Najgora opcija je da TV postavite visoko jer ćete u tom slučaju naprezati oči i vrat.

I još jedna preporuka, nevezana za veličinu ekrana. Ako gledate neki film ili seriju koja dugo traje, upražnjavajte pravilo 20:20. To znači da nakon što 20 minuta gledate u TV, odvojite pogled i narednih 20 sekundi posmatrajte kroz prozor ili neki drugi dio prostorije. Na taj način odmarate oči koje su fokusirane na jednu daljinu, od vas do TV-a.

Nadamo se da su vam ovi naši savjeti barem malo koristili i pomogli u odluci da izaberete odgovarajuću veličinu TV-a za vašu dnevnu sobu. Potrudite se da kada već kupujete televizor on bude u rangu kvalitetnijih.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 3.7. do 9.7.2023. godine