Koja pića je najbolje piti ako ste na dijeti

163
pixabay.com

Ono što pijete može uticati na tjelesnu težinu jednako kao i ono što jedete. Iako ne postoji čarobni napitak za mršavljenje, određeni napici vas duže drže sitima, što vas može spriječiti da unosite višak kalorija tokom dana kroz ishranu. Takođe, određeni napici mogu čak i da podstaknu vaš metabolizam da efikasnije sagorite kalorije.

Jeste li znali da većina nas popije oko 16% dnevnih potreba kalorija iz alkohola svaki dan? Ispostavilo se da je to u prosjeku oko 100 kalorija dnevno. Pomnožite to sa brojem dana u godini i lako ćete dobiti nekoliko kilograma. Alkoholna pića se još nazivaju i “praznim” kalorijama. Drugim riječima, iz njih dobijamo kalorije, ali vrlo malo nutrijenata.

Voda je najbolji napitak koji će nam utoliti žeđ, ali nije jedini napitak koji je dobar za vaše tijelo. U stvari, postoji mnogo drugih pića koje vrijedi dodati programu ishrane, od kojih vam mnoga mogu čak pomoći da izgubite neželjene kilograme i da se osjećate bolje.

Evo nekih od najboljih pića ako pokušavate da smršate.

Naravno, voda

Voda je napitak koji je jedna od najboljih opcija za mršavljenje. Ne samo da ne sadrži kalorije, već vas i zasiti tako da se ne prejedate.

pixabay.com

Zapravo, istraživači su otkrili da se utrošak energije u mirovanju (ili količina sagorjenih kalorija dok ste mirni) može povećati od 25-30% u roku od 10 minuta nakon pijenja vode.

Većina ljudi je hronično nedovoljno hidrirana i potpuno nesvjesna toga, iako je voda jedan od naboljih nutrijenata koje možemo konzumirati. Služi kao sredstvo za većinu enzimskih i hemijskih reakcija u tijelu, posebno metaboličkih reakcija uključenih u proizvodnju energije.

Voda nam je potrebna za pravilnu probavu, apsorpciju i transport nutrijenata u našem tijelu, ona pomaže u uklanjanju otrova iz tijela i podstiče redovnost smanjujući šanse za zatvor i nadimanje. Samim tim, djeluje kao prirodni blokator apetita. Ukoliko mršavite, potrudite se da unos vode bude najmanje dva litra dnevno.

Voda sa limunom

Nije dokazano da voda s limunom ubrzava metabolizam ili detoksikaciju. Ali dodavanje malo limunovog soka u vodu odlična je niskokalorična opcija za aromatiziranje vode koju mnogi smatraju dosadnim napitkom.

Dakle, ako imate poteškoće da popijete dovoljno vode tokom dana, pokušajte ubaciti ovo voće u svoje piće. Limunov sok je takođe prepun vitamina C koji može poboljšati vaš imunitet, povećati apsorpciju gvožđa i pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat katehinima, koji su snažni antioksidansi i za koje se vjeruje da su efikasni u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju masti. Najznačajniji od tih katehina je epigalokatehin galat (EGCG), koji je istraživan kao posebno efikasan metabolički pojačivač, posebno u kombinaciji s kofeinom, stimulansom koji može povećati potrošnju kalorija. Njegov učinak se mjeri najviše kroz gubitak centimetara u struku.

Takođe, topli napitci uopšte, stvaraju intenzivniji osjećaj sitosti, što može pomoći u promociji kontrole težine.

Jabukovo sirće

Ključni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Može poboljšati metabolizam i smanjiti nivo insulina, što je vrlo važno. Pokazalo se da jedna kašika jabukovog sirćeta dnevno poboljšava nivo glukoze u krvi nakon obroka i može pomoći da se poveća osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa kalorija i potencijalnog gubitka težine.

Jedno istraživanje provedeno na osobama s dijabetesom tipa 1 pokazalo je da jabukovo sirće usporava brzinu pražnjenja hrane iz želuca i drži vas duže sitim. Ipak, važno je znati da konzumiranje napitaka sa visokim sadržajem kiseline može oštetiti zubnu gleđ i pogoršati žgaravicu. Jedna do dvije kašike jabukovog sirćeta u jednu šoljicu vode dnevno neće naškoditi, naprotiv, samo će pomoći u gubitku kilograma.

Crno vino

Uživanje u čaši crnog vina uz večeru dugo se smatralo “zdravim” potezom zbog navodnih prednosti za zdravlje srca. Iako nikada nije bilo temeljnog istraživanja koje bi dokazalo neke od ovih tvrdnji, suvo crveno vino (poput Cabernet Sauvignona) jedno je od niskokaloričnih napitaka za kojima možete posegnuti. Takođe, dobra je opcija ukoliko ste na dijeti, a ne želite da propustite dobar provod sa prijateljima.

pixabay.com

Čaša crnog vina od 200 ml ima oko 105 kalorija, što neće naštetiti vašem programu ishrane ukoliko se konzumira kontrolisano. Povremeno sebe možete počastiti kvalitetnim, rashlađenim crnim vinom, pravo iz Candy vinske vitrine.

Kafa

U poređenju sa crnim i zelenim čajevima, kafa ima najviše kofeina sa oko 95 mg po šoljici. Kofein je stimulans koji može povećati broj kalorija koje sagorijevate. Kafa takođe sadrži teobromin, teofilin i hlorogensku kiselinu, tri jedinjenja za koja se zna da povoljno utiču na metabolizam.

Antioksidansi koji se nalaze u kafi takođe mogu pomoći u suzbijanju upale, što može izazvati debljanje kod nekih osoba. Ali ukoliko imate naviku da u kafu dodajete šećer, vrhnje ili mlijeko, to može imati više uticaja na debljanje umjesto na gubitak težine.

Na kraju, stručnjaci se slažu da je najefikasniji način za mršavljenje promjena načina života –zdrava balansirana ishrana, unos manje kalorija, dovoljno spavanja i redovno vježbanje.

Međutim, uključivanje gore navedenih napitaka u vašu ishranu može pomoći u poboljšanju rezultata tako što ćete ostati sitiji, povećati bazalni metabolizam i potisnuti apetit.

 

Piše: Srbijanka Stanković

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni post“STOP nezakonitom zapošljavanju u javnom sektoru” – Riješiti pitanja zapošljavanja van radnog odnosa kroz zakonski okvir
Sledeći postPrva posjeta Distriktu ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini