Koji su simptomi katarakte i kako izgleda najefikasnije liječenje?

166
pexels.com

Katarakta je bolest oka koja nastaje usljed zamućenja očnog sočiva, što donosi brojne probleme sa oštrinom vida. Napredovanje bolesti vodi do sljepila i ugrožavanja normalnog funkcionisanja, pa je važno na vrijeme obratiti se ljekaru.

Katarakta se javlja usljed zgrušavanja bjelančevina koje čine očno sočivo. Uzroci su razni, a najpoznatija je senilna katarakta kada, zbog starosti, dolazi do ovih postepenih problema.

Kako prepoznati kataraktu i javiti se ljekaru na vrijeme? Kako se ona liječi?

Pročitajte sve informacije u daljem nastavku teksta i provjerite da li imate neki od simptoma.

Kako izgleda katarakta na oku?

Katarakta u početku ne smeta puno, ali kako stanje napreduje tako se i vid sve više ugrožava i dolazi do problema.

Prvi simptom bi bio da oštrina vida nije kao nekada. Sve izgleda kao da se gleda kroz prljav, zamućen prozor. Mnogi ove probleme zanemare, naročito ako već imaju dioptriju pa to povezuju sa neodgovarajućim naočarima i slično.

pexels.com

Vremenom se to zamućenje pogoršava jer katarakta napreduje pa boje postaju bljeđe, smeta jako svjetlo, a oko izvora svjetla se javlja halo efekat. Vid se može duplirati, teži je fokus i lošiji vid noću. Dok vid nastavlja da magli sve je teže obavljati svakodnevne obaveze. Pri tome, pošto je najveći broj oboljelih upravo starije dobi, katarakta može da ozbiljno ugrozi život jer su nestabilnost i padovi neminovni usljed lošijeg vida.

Zbog toga liječenje ne treba dugo odlagati i potrebno je posjetiti oftalmologa što prije.

Liječenje katarakte

U najranijem stadijumu naočare i korigovanje dioptrije može da pomogne, ali katarakta napreduje i ne postoji način za njeno suzbijanje. Operacija katarakte je jedini način za liječenje i donosi momentalno olakšanje i bolji vid.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji pa joj se mogu podvrgnuti i starije osobe bez rizika po zdravlje. Nema potrebe čekati da se vid gotovo izgubi jer dolazi do prevelikog naprezanja oka, pa bi operaciju katarakte trebalo odraditi i ranije za veći stepen izlječenja.

Najsavremenija metoda je operacija ultrazvukom gdje se očno sočivo razbija ultrazvukom i isisava, a onda se na njegovo mjesto stavlja vještačko sočivo. Sličnim postupkom se može i laserski napraviti rez i izvaditi zamućeno sočivo, ali je ta intervencija invanzivnija i teža za oporavak.

Operacija traje 10-ak minuta i bezbolna je. Oko se mora pozicionirati mirno i pratiti savjeti ljekara, pa će sve proći bez problema i komplikacija. Posle par sati se ide kući, a pojačan oprez je potreban nekoliko sedmica nakon intervencije. Oko se ne smije kvasiti, niti bi trebalo podizati nešto teško i naginjati se preko stomaka barem nekoliko nedjelja posle intervencije.

Oko se mora čuvati od jakog sunca, prašine, vjetra i suvog vazduha. Od lijekova se preporučuju samo kapi za oči i to je jedino potrebno za potpun oporavak, bez komplikacija.

Katarakta je progresivna bolest oka koja najčešće pogađa stariju populaciju, ali se događa i mlađim osobama. Simptomi su zamućenje vida i njegovo slabljenje, a operacija je jedini lijek.  Ugradnjom vještačkog sočiva očima se vraća oštrina i bolji vid, uz minimalno vrijeme za potpun oporavak.

Piše: Srbijanka Stanković 

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPodrška IPA fondova projektima iz Distrikta
Sledeći postJelena Lazarević potpisala četvorogodišnji ugovor za Lavove