Koju srednju školu upisati? – JU Ekonomska škola

JU Ekonomska škola Brčko distrikta BiH

354

Još u XIX vijeku, tačnije 1883. godine, u Brčkom je osnovana Trgovačka škola – prva srednja škola ove vrste obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Formirana je radi osposobljavanja kadrova za vođenje trgovačkih poslova, koji su u to vrijeme ubrzano razvijali Brčko. Oni koji su se u to vrijeme školovali u Trgovačkoj školi, zaslužni su što se Brčko privredno razvijalo i postalo krajem XIX vijeka važan trgovačko – privredni centar Bosne i Hercegovine.

Do 1950.-ih, nakon školske reforme, škola je mijenjala naziv, jedno vrijeme čak bila dislocirana i u Banjaluku, da bi školske 1950-1951. godine tadašnja Trgovačka akademija promijenila naziv u Srednju ekonomsku školu, a 1968. u Ekonomsko – trgovačko – ugostiteljski školski centar u Brčkom.

Od tada se u ovoj školi obrazuju ekonomisti, trgovci i ugostitelji – kao što je i danas. Detaljnije o istorijatu škole možete pročitati na web stranici Ekonomske škole u Brčkom.

U školskoj 2023/2024. godini, JU Ekonomska škola Brčko distrikta BiH planira da upiše 160 učenika u dva smjera:

 1. Ekonomija, pravo, administracija i trgovina
  1. ekonomski tehničar
  2. ekonomski tehhničar – poslovna informatika
  3. poslovno – pravni tehničar
  4. carinski tehničar
  5. finansijski tehničar
 2. Ugostiteljstvo i turizam
  1. turistički tehničar
  2. ugostiteljsko – kulinarski tehničar
  3. kuvar.

Dokumenti za upis su prijava za upis (na dan upisa u mjestu upisa u školi), izvod iz matične knjige rođenih – rodni list (škole bi trebalo da po službenoj dužnosti podnesu zahtjev za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih svim učenicima koji budu primljeni i koji su rođeni u Brčko distriktu BiH) i uvjerenje o završenom osnovnom obrazovanju. Upis se vrši bez prijemnog ispita, a rang liste se formiraju na osnovu uspjeha u osnovnoj školi (od VI –IX razreda) i bodova iz predmeta: maternji jezik, matematika, prvi i drugi strani jezik i informatika.

Tokom školovanja, učenici stiču opšta i stručna znanja za rad u državnoj upravi, administraciji, privredi i drugim granama. Učenici koji završe četvorogodišnje smjerove imaju dobru podlogu za više fakulteta, dok učenici sa trogodišnjom školom, ukoliko žele, takođe mogu da upišu četvrti stepen ili ugostiteljske akademije. Učenici osim teorijske, imaju i praktičnu nastavu u specijalizovanim kabinetima, zatim kabinetu za informatiku, daktilografiju, kao i sportsku dvoranu.

Svi učenici kroz praktičnu nastavu i stručne predmete razvijaju vještine i sposobnosti koje im omogućavaju i pokretanje samostalnog posla.

JU Ekonomska škola Brčko distrikta BiH je lijepa, velika i moderna škola, sa kvalitetnim nastavnim i drugim kadrom, koja učenicima obezbjeđuje kvalitetno i stručno obrazovanje, ističu u ovoj školi.

IZVORwww.brckodanas.com; www.ekonomska.skolabd.edu.ba
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postPolicija i predstavnici fudbalskih klubova razgovarali o organizaciji fudbalskih utakmica