Koju srednju školu upisati? – JU Gimnazija Brčko

Predstavljamo JU Gimnazija “Vaso Pelagić”

326

Učenici koji uskoro završavaju osnovnu školu već duže vrijeme razmišljaju koju srednju školu da upišu. I ne samo učenici, nego i njihovi roditelji i staratelji, razmišljajući koja će im škola, na današnjem tržištu rada, donijeti najviše koristi, a opet šta je ono za šta su talentovani i gdje će im se razviti puni potencijal. Odluka nije laka i predstavlja prekretnicu u životu ovih mladih ljudi.

Naravno, kao i u svakoj generaciji, i u ovoj ima đaka koji već odavno znaju da će upisati Gimnaziju, ili Tehičku školu, odnosno neki od smjerova u Poljoprivrednoj i medicinskoj, ili srednjoj Ekonomskoj školi.

U Brčko distriktu BiH izbor srednjoškolskih smjerova ipak nije mali, a s obzirom na sve manji broj učenika s godinama, većina upiše upravo ono što i želi.

Za one koji još razmišljaju i neodlučni su, u narednim danima predstavićemo sve četiri brčanske srednje škole, a u ovom članku predstavljamo Javnu ustanovu Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko distrikt BiH.

Izvor fotografije: JU Gmnazija Brčko

JU Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko je četvorogodišnja srednja škola, koja obrazuje učenike u tri smjera, i to:
 opšti smjer
 društveno-jezički smjer
 računarsko-informatički smjer.

Prijemnog ispita nema, a za upis se boduje opšti uspjeh učenika od šestog do devetog razreda osnovne škole, kao i uspjeh iz pojedinih predmeta u osmom i devetom razredu. Pa tako, za opšti smjer boduje se uspjeh iz predmeta fizika, matematika, prvi strani i maternji jezik i istorija. Za društveno – jezički smjer važan je uspjeh iz predmeta maternji jezik, kao i prvi i drugi strani jezik, te matematika i istorija. I konačno, za one koji se odluče da upišu računarsko – informatički smjer, boduje se uspjeh iz predmeta matematika, prvi strani jezik, maternji jezik i fizika.

Izvor fotografije: JU Gmnazija Brčko

Osim navedenog, učenici Gimnazije imaju i mogućnost pohađanja naprednog nivoa njemačkog jezika (DSD), što im može donijeti njemačku jezičku diplomu DSD I i DSD II. Riječ je o naprednom programu izučavanja njemačkog jezika A2/B1 i B2/C1. Pokrovitelj ovog programa je Ministarstvo kulture Savezne Republike Njemačke. Đaci dobijaju besplatne udžbenike i nastavni materijal, te besplatno polažu ispit u II i IV razredu. Diploma koju dobiju oni koji polože pruža im mogućnost studiranja i zapošljavanja u zemljama njemačkog govornog područja i još mnogo toga.

U ovoj školi učenici su aktivni i kroz brojne sekcije, a njihov rad možete pratiti i putem web i facebook stranice škole.

Istorijat škole

Prvi korijeni današnje Gimnazije sežu u daleku 1885. godinu, kada je u Brčkom osnovana Trgovačka škola. Prve tri godine radila je u privatnoj zgradi, a potom je preseljena u zgradu gdje se danas nalazi IV Osnovna škola. Do 1918. godine školovala su se samo muška djeca, a 1919/1920. školske godine počinje školovanje u Nižoj Gimnaziji. U jednom periodu (od 1929. do 1939.) radi Građanska škola koja se ponovo transformšе u Nižu Gimnaziju. Od 1952. godine škola prerasta u “Prvu Gimnaziju”. Prvi maturanti završili su od 15. do 19. juna 1955. godine. U svoju zgradu Gimnazija prelazi 1965. godine.

Od školske 1980/1981. godine nije radila kao Gimnazija već kao Škola za srednje usmjereno obrazovanje i vaspitanje “Vaso Pelagić”. Školovala je učenike u zdravstvenoj, jezično-prevodilačkoj, matematičko – fizičko – računarskoj, poljoprivrednoj i veterinarskoj struci. Pred rat školske 1991/1992. godine upisani su učenici u prvi razred Gimnazije u zgradi u kojoj je danas smještena kancelarija OHR-a i nekoliko državnih službi.

U toku posljednjeg rata, Gimnazija je radila u okviru Ekonomske škole u Brčkom i kao JU Gimnazija u Gornjem Rahiću, da bi se 1998/1999. godine izdvojila iz Ekonomske Škole, a školske 2000/2001. godine obe gimnazije su integrisane u Javnu ustanovu Gimnazija “Vaso Pelagić” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Školske 2002/2003. godine škola radi u dvije zgrade. Prvi i drugi razredi prelaze u adaptiranu zgradu u bivšoj kasarni, sada poznatoj kao nova zgrada Gimnazije, a treći i četvrti su bili u staroj zgradi Gimnazije, u kojoj je danas JU Poljoprivredna i medicinska škola.

JU Gimnazija “Vaso Pelagić” Brčko distrikt BiH danas ima 389 učenika u 24 odjeljenja Gimnazije opšteg, društveno – jezičkog i računarsko – informatičkog smjera. Od školske 2003/2004. sva odjeljenja škole su u novoj zgradi.

IZVORwww.brckodanas.com; www.gimnazija.skolabd.edu.ba;
Prethodni postU Šamcu otvorena Spomen kuća Milice Babić Andrić
Sledeći postZavršen literarni konkurs Radija Brčko – izabrani najbolji radovi