Luka Brčko i Luka Konstanca potpisale Memorandum o saradnji

82

U Vijećnici u Brčkom potpisan je Memorandum o razumijevanju u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima između Nacionalne kompanije „Uprava pomorskih luka“ Konstanca iz Rumunije i JP „Luka Brčko“. Memorandum su potpisali komercijalni direktor Luke Konstanca George-Gabrile Visan i direktor Luke Brčko Perica Josić.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević održali su, zajedno s predstavnicima Luke Brčko i Privredne komore Brčko distrikta BiH, sastanak s predstavnicima Luke Konstanca i ambasadorom Rumunije u BiH Nj.e. Antonom Pacuretuom.

„Rumunija je jedna od zemalja koja najviše ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a primjer tome je i oko sklapanje memoranduma, koje će imati benefite ne samo za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, nego i za region, pa i za cijelu Evropu, s obzirom da se radi o riječnom saobraćaju koji je uvezan s crnomorskim slivom. Zahvaljujem se našim prijateljima iz Rumunije i očekujem da proces realizacije bude dinamičan, da bi Brčko distrikt BiH što prije bio na mapi regionalnih važećih riječnih tokova“, izjavio je gradonačelnik Zijad Nišić.

„Želim se zahvaliti na lijepim riječima o bilateralnoj saradnji Rumunije i BiH. Ovo je važan trenutak i za Rumuniju, i za Bosnu i Hercegovinu, svakako i za Brčko distrikt BiH, jer je potpisivanjem ovog memoranduma olakšano drugim kompanijama da se uključe u ovaj projekat riječnog transporta“, istakao je je ambasador Pecuretu.

„Razmijenićemo naše iskustvo u smislu potraživanja fondova iz EU za projekte, razvijati projekte infrastrukture, transporta, pokušaćemo privući i nove lučke operatere kao i da se međusobno promovišemo na različitim svjetskim događajima“, izjavio je komercijalni direktor Luke Konstanca George-Gabrile Visan.

„Poznato je da je Luka Brčko trenutno u fazi revitalizacije uz pomoć kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj i vjerujem da će se njenim završetkom ostvariti još bolja konekcija i saradnja s jednom ovako važnom lukom“, zaključio je direktor brčanske Luke Perica Josić.

IZVORwww.brckodanas.com; www.vlada.bdcentral.net;
Prethodni postDanas je Svjetski dan kretanja za zdravlje
Sledeći postSkupština Distrikta u prvom čitanju usvojila izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti