Maloljetnička trudnoća iznova šokira javnosti, struka krivi roditelje

92

Priča u Brčko Distriktu o porođaju trinaestogodišnje djevojčice, šokirala je javnost. Šuška se i o trudnoći djevojčice u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi. Umjesto radosti, roditelji se hvataju za glavu, pa se nameće bezbroj pitanja. Nedovoljna komunikacija u porodici je glavni krivac, tvrde u Centru za socijalni rad.

“Kad se otvori takva tema, neprijatno je i djetetu i roditelju. Mi učimo biti roditelji od svojih roditelja i ne možemo mi očekivati da imamo neke revolucionarne stilove vaspitanja, kad znamo ono što su nas naučili roditelji. To se prenosi generacijski. Da bi došlo do neke značajnije promjene u vaspitnim stilovima roditelja,treba se mnogo raditi i treba proći još mnogo generacija”, rekla je psiholog Violeta Rozić Dunović.

U porodilištu su sve češće maloljetnice, a koliko se uradi abortusa na godišnjem nivou i dalje je tamna brojka. Edukacija u školama gotovo da i ne postoji, niti će se uvesti u redovnu nastavu u skorije vrijeme.

“Imali smo mi mnogo zahtjeva od strane roditelja i nekih nevladinih organizacija da se uvedu predmeti iz ovih sadržaja koje možemo realizovati u odjeljenskoj zajednici i biologiji i mi smo još sa Ministarstvom prosvjete zaključili da bi uvođenje predmeta bilo jako komplikovano i teško. Povećao bi se broj časova za učenike”, rekao je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

U školama nisu željeli pričati o tom problemu. Kažu, svaki put se iznova šokiraju. Ipak, vlasti znaju kada će se umiješati.

“Jer kad se nešto već desi, to je već pitanje za Centar za socijalni rad, za Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ako je onaj ko je odgovoran za tu trudnoću punoljetan, onda je to krivično djelo”, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Od ukupnog broja porođaja u Banjaluci, 3-5% slučajeva su majke maloljetne. Nije rijetkost da su porodilja i dijete korisnici dječijeg dodatka, pa se ljekari nađu u dilemi da i majku i dijete smjeste na dječiji odjel.

(ATV)

Prethodni postJP Putevi tuže sami sebe, označili naplatu parkinga i ispred svog preduzeća
Sledeći postBrčak poginuo u saobraćajnoj nesreći

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime