Medicinski radnici apeluju na hitno rješavanje zaštite medicinskih radnika kroz odredbe krivičnog zakonodavstva

167
Dom zdravlja Brčko - iz arhiva

Prije dva dana Policiji Brčko distrikta BiH prijavljeno je da je u ambulanti porodične medicine u brčanskom naselju Rijeke pacijent pištoljem prijetio doktorici. Tražio je doznake za bolovanje u trajanju od mjesec dana, za koje nije imao, kako se navodi, ni opravdanje ni nalaz. Doktorica je odbila njegov zahtjev, a mladić je, uz verbalne prijetnje, pridodao i prijetnju pištoljem, prislonivši doktorici pištolj na čelo. Više detalja o tome kako se ova situacija okončala nije saopšteno, osim da je mladić rođen 1997. godine ubrzo nakon ovog događaja uhapšen zbog ugrožavanja bezbjednosti.

Tim povodom, Javna zdravstvena ustanova “Zdravstveni centar” Brčko oglasila se saopštenjem za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da “postoje mehanizmi i načini iskazivanja nezadovoljstva na rad institicija i zaposlenih u istima, a da to nije verbalni i fizički napad. Nadalje, verbalnim i fizičkim napadima se ne ugrožava samo sigurnost medicinskih radnika, nego i ostalih pacijenata”.

“Udruženja doktora porodične medicine i medicinskih tehničara, posljednjih godina su u više navrata apelovali na donošenje zakonske regulative na način da se odredbama Krivičnog zakona medicinski radnici – profesionalci zaštite na radnom mjestu. Vođeni Hipokratovom zakletvom, medicinski radnici su tu da pruže zdravstvenu pomoć i odgovore na potrebe pacijenata/korisnika usluga u skladu sa propisima koji regulišu cjelokupni zdravstveni sistem. Nemili događaj, odnosno napad na naše medicinsko osoblje, je ALARM da se što hitnije nadležne institucije pozabave sigurnošću medicinskih radnika”, navodi se u saopštenju.

Kao znak protesta, medicinski radnici su juče prekinuli svoj rad nakratko u „pet do 12“, a to će učiniti i danas i narednih dana, sa ciljem da se solidarišu sa kolegama koji su verbalno i fizički napadnuti.

Apeluju na hitno rješavanje statusa, odnosno zaštite medicinskih radnika kroz odredbe krivičnog zakonodavstva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni post“Kažeš Jarac” pobjednik IV Gradskog KVIZ takmičenja
Sledeći postDvije godine života u pandemiji