Međunarodni dan bezbjednosti hrane – bezbjedna hrana, bolje zdravlje

87

Danas se obilježava Međunarodni dan bezbjednosti hrane, sa ciljem da se pokrenu akcije za sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se prenose hranom, a radi poboljšanja zdravlja ljudi.

Iiz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici poručuju da smo „svi mi potrošači hrane i svi želimo da naša hrana bude sigurna, ali, ipak, svaka deseta osoba dođe u dodir sa neispravnom hranom. Prema podacima EFSA-e (Evropska agencija za sigurnost hrane) u 33 države u 2021. godini bilo je 3.143 incidentna slučaja, sa 21.513 oboljelih, od kojih je 1.830 hospitalizovanih, dok je od trovanja hrane zvanično preminulo 48 osoba“.

Bolesti koje se prenose hranom variraju od blagih simptoma do vrlo ozbiljnih i mogu da dovedu do smrti. Ujedinjene nacije (UN) ustanovile su Svjetski dan bezbjednosti hrane 2018. godine da bi podigli svijest o sigurnosti hrane.

„Samo kada je hrana sigurna, možemo u potpunosti da imamo koristi od njene nutritivne vrijednosti, što doprinosi razvoju mentalnih i društvenih koristi dijeljenja sigurnog obroka. Neispravna hrana uzrok je mnogih bolesti i doprinosi lošem opštem zdravstvenom stanju, poremećaju rasta i mentalnog razvoja, ali može uzrokovati i pretilost, zarazne i nezarazne, te duševne bolesti“, kažu u INZ-u.

Dojenčad i mala djeca imaju veću vjerovatnoću da će dobiti neku bolest koja se prenosi hranom, jer njihov imunološki sistem nije dovoljno razvijen za borbu protiv infekcija. Zato je potrebno biti posebno oprezan prilikom rukovanja i pripreme hrane za njih.

„Ako se s hranom za kućne ljubimce ne rukuje pravilno, mogli bi se razboljeti i kućni ljubimci i ljudi. Dojenčad i malu djecu držite podalje od mjesta u kojima hranite svoje ljubimce i nikada im ne dopustite da dodiruju ili jedu hranu za kućne ljubimce“, ističu u ovoj zdravstvenoj instituciji.

Više informacija pročitajte na linku.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postJuniorke „Lavova“ prve finalistkinje Prvenstva Bosne i Hercegovine
Sledeći postPrijem za učenike i nastavnike Muzičke škole