Međunarodni dan sestrinstva biće obilježen nizom aktivnosti

178

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se danas, 12. maja, na dan rođenja osnivačice prve škole medicinskih sestara Florence Nightingale (12.5.1820.-13.8.1910.).

“Na taj način slavimo viziju budućnosti zdravstvene zaštite koju predstavljaju upravo medicinske sestre i tehničari. U doba najveće zdravstvene krize naročito je do izražaja došla inovativnost, empatija, snalažljivost i požrtvovnost medicinskih sestara i tehničara, zbog čega i ovaj međunarodni dan sestrinstva neće biti obilježen pandemijom COVID-19 i njenim posljedicama, nego primjerima nesebičnosti i kontinuirane predanosti medicinske sestre i tehničara u pružanju njege i skrbi pacijentima, ali i kolegijalnom dijeljenju znanja, obilježenim stalnim rastom i profesionalnim razvojem”, saopšteno je iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Povodom Međunarodnog Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara, u Domu kulture u Brčkom danas od 12:00 časova biće održana svečana akademija, a nakon toga na parking platou ispred zgrade Doma kulture koordinisana pokazna vježba pomoći unesrećenima, u kojoj će učestvovati predstavnici Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Odjeljenja za javnu bezbjednost, Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ i predstavnici Crvenog krsta.

“Kao najbrojnija zdravstvena profesija, medicinske sestre i tehničari moraju imati posebnu ulogu u kreiranju inovacija i razvoja zdravstvenih sistema. Fondacija za unaprijeđenje zdravstvene i socijalne zaštite-FAMI Ženevske univerzitetske bolnice, uz podršku Vlade Švajcarske, pruža intenzivnu podršku partnerima iz zdravstvenog i obrazovnog sistema u razvoju sestrinske profesije u Bosni i Hercegovini. Obilježavanje Dana mediciniskih sestara je ujedno i prilika da zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine uruče Priručnike sa standardnim operativnim procedurama (SOP) za medicinske sestre-tehničare, što će i učiniti na današnjoj svečanoj akademiji”, navode iz zdravstvenog odjeljenja.

Medicinske sestre i tehničari dio svog dana posvetiće i sugrađanima. Na Trgu mladih, ispred bivše zgrade Policije, od 13:00 – 16:00 časova biće organizovano mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi kao i savjetovanje građana. Organizatori pozivaju zdravstvene radnike i građane da se priključe aktivnostima i svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana medicinskih sestara i tehničara.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postKreditno zaduženje od 6,5 miliona evra za poboljšanje vodosnabdijevanja
Sledeći postSkupština Distrikta – usvojen Zakon o regulisanju cijena u Brčko distriktu BiH